ДВЕРИ: Власт да забрани и геј параду и скандалозну изложбу „Ecce Homo“

АКО ДРЖАВА ЗАКАЖЕ -

ПОТПУНО ЈЕ ЛЕГИТИМНО ОРГАНИЗОВАТИ НЕНАСИЛНЕ ПРОТЕСТЕ

  • Двери упозориле да организатори изложбе чине кривично дело Изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, а закон предвиђа казну од 1 до 8 година затвора за онога ко верске симболе излаже порузи. Двери ће кривичну пријаву поднети против организатора изложбе и руководства Центра за културну деконтаминацију
  • На основу члана 317. КЗС Двери ће кривичну пријаву проширити и на лица која су ову изложбу омогућила

        ДВЕРИ су обећале да ће учинити све да зауставе геј параду и оне манифестације које њени организатори најављују, а које на најгрубљи начин провоцирају већину грађана Србије. „Све“ је увек подразумевало ненасилне и цивилне облике отпора геј паради.

       Двери су за среду, 3. октобра 2012.год, пријавиле штандове на којима ће делити летке против геј параде испред Центра за културну деконтаминацију, где ће бити организована скандалозна изложба „Ecce Homo“.

       Под видом „борбе за људска права“ и „права на уметничко изражавање“ организатори тзв. Недеље поноса СВЕСНО спроводе безочно вређање верских осећања, не само православних хришћана као доминантне верске популације у Србији, него и свих традиционалних религија и верских заједница.

       Став Двери је да „уметничка слобода“ престаје када се вређају национална, религиозна и верска осећања других људи. Одлучно се залажемо против сваког насиља на верској и националној основи. Сматрамо и захтевамо од државних органа да ову изложбу, која суштински представља насртај на религиозна осећања и учења  традиционалне вредности и свесно изазива дестабилизацију Србије, забране.

       Један од озбиљних видова притиска је кривична пријава коју подносимо против организатора изложбе „Eccе Hоmо“, а на основу чл. 317 Кривичног законика Србије.

       Двери упозоравају да организатори ове изложбе њеним организовањем врше кривично дело Изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости. Став 2. овог члана предвиђа казну од 1 до 8 година затвора за онога ко верске симболе излаже порузи. Двери ће кривичну пријаву поднети против организатора изложбе и руководства Центра за културну деконтаминацију.

       Такође, став 3. члана 317. КЗС наводи да за дело из ст.2. казна може бити и од 2 до 10 година затвора ако дође до нереда и тежих последица, као и да овако строго може бити кажњено лице које је ово дело учинило злоупотребом службеног положаја и овлашћења. На основу овог члана, Двери ће кривичну пријаву проширити и на лица која су ову изложбу омогућила.

       Као вид протеста против одржавања геј параде, Двери су за суботу, 6.октобра 2012. године, заказале протест испред Владе Србије.

       Оба заказана скупа Двери, као и обраћање отвореним писмима институцијама државе, опозиционим странкама, Патријарху, медијска кампања коју смо водили су видови институционалног притиска да се парада не одржи.

       Двери чине све да, с једне стране, пробуде институције система у Србији и да их,  свим законом дозвољеним средствима, натерају да реагују и заштите грађане Србије. С друге стране,  устајемо у заштиту полицајаца, као и оних припадника ЛГБТ популације који не подржавају одржавање геј параде, а који су на овај начин доведени у опасност. 

       Уколико све ово не уроди плодом, тј. ако држава не забрани геј параду и изложбу, потпуно је легитимно организовати ненасилне протесте.

       Линк изложбе

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари