ДСС: Војводина мора добити новац по Уставу, али се и ускладити са Уставом

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ: НЕ МОЖЕ УСТАВ ДА СЕ МАЛО ПОШТУЈЕ, А МАЛО НЕ ПОШТУЈЕ

Миленко Јованов

         ИНИЦИЈАТИВА Владе Војводине за оцену уставности Закона о буџетском систему „веома је занимљива“ - оценио је за новосадски Дневник покрајински посланик Демократске странке Србије Миленко Јованов.

         - Неспорно је да Устав гарантује одређени проценат за Војводину, али уз тај проценат прописује се и одређени разломак, а регулише и друга питања везана за функционисање аутономије. Па, не може се тражити само поштовање процента, а кршити све друго што стоји у Уставу - истакао је Јованов указујући на „кршење Устава приликом усвајања Закона о надлежностима и Статута Војводине, као и приликом опредељивања средастава за капиталне пројекте у Покрајини, што је Устав дефинисао разломком у односу на гарантовани проценат од седам одсто“.

         Јованов је у наставку рекао: „Судећи по изјавама покрајинских званичника и по овој иницијативи Владе АПВ пред Уставним судом, очигледно је да се подизање тензија на релацији Покрајина-Република наставља, али и реализација најава о интернационализацији војвођанског питања“.

         Он је поручио и да ће ДСС инсистирати на томе да „све што пише у Уставу мора да се поштује“

         - Чињеница је да то ни у претходним годинама није поштовано, ни у погледу финансирања, али ни кад је реч о надлежностима Војводине. Па, не може Устав да се мало поштује, а мало не поштује, како се и шта коме свиђа. Војводина мора добити новац који јој гарантује Устав, али мора и ускладити свој статут са Уставом - казао је Јованов.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари