ДОСИЈЕ: Биланс оптужби да су ђурђевдански избори покрадени

Велика тамна сенка на првом кругу општих избора у Србији

* Најозбиљније оптужбе су да у гласачком материјалу постоје гласачки листови који нису оригинални, него фалсификовани. Ако се то покаже тачним онда је то доказ да је неко штампао ван званичног места гласачке листове што би могао бити основ за поништавање избора

* Незванично: Листићи за председничке и парламентарне изборе, као и за локалне у београду и неколико већих градова, штампани су у Службеном гласнику. Укупно: нешто више од 18 милиона. Листиће за локалне изборе у Суботици одштампао је – Стилос

Незадовољне и оштећене странке могу да бојкотују конституисање скупштине. Скупштина може да се конституише само ако јој присуствује две трећине посланика (167). Да би се спречило њено конституисање довољно је да 84 посланика не дође, а СНС и ДСС имају 94 посланика. Тада не би могла бити конституисана Скупштина, а ни формирана Влада Србије. Једини излаз из такве ситуације су нови избори. О овој могућности још не говоре ни ДСС ни СНС

        НЕКОЛИКО политичких странака и изборних листа обелоданило је поссследњих дана нове и  врло озбиљне примедбе на регуларност ђурђевданских избора у Србији.

        Приговори су крупни и доводе у питање слику о поштеним и фер изборима у Србији. Толико крупним да је већ сада неспорно да је пала тамна сенка на резултате избора.

        Незадовољне странке траже да се изврши поновно бројање гласова, а неке траже и поништавање свих изборних резулата и нове изборе.

        Како ће се развијати ова ситуација, да ли ће доћи до масовнијих протеста, да ли ће се поново бројати гласови и коначно: како ће се решити ова ситација - остаје да се види у наредним данима.

1. Нови озбиљни приговори странака на неправилности и крађу гласова

        Преглед приговора странака изгледа овако:

        СНС.-

        1. Показали су 12. маја на конференцији за штампу званични записник из Оџака, бирачко место број 13. где су касније из Републичке изборне комисије (РИК) променили редослед и погрешно уписали резултате: уместо 152 за СНС - уписали су 35. Значи: само на том бирачком месту 117 гласова је крађа! Затим, ових 152 гласа СНС су уписали другопласираним Б. Тадићу, а 120 су уписали тобожњем Н. Чанку који је стварно добио само 8 гласова.

        2. На истој конференцији СНС изнесена је врло тешка оптужба: да имају сазнања да су увезени фалш гласачки листићи из иностранства преко фирме „Денда транс доо“. Та фирма је увозила гласачке листиће и без царине их спровела на више места на територији Републике Србије.

        3. Показан је џак пун гласачких листова пронађен је у Војводини, у општини Оџаци у неком контејнеру за смеће. На том џаку са записницима пише „Покрајинска изборна комисија“, а који се не слажу са званичним записницима са тих бирачких места (поменуто БМ 13, у Оџацима).

        4. Било је разних метода крађе тврди СНС. У Београду су гласали људи из кућа у којима од 1929. нико не живи. Имамо доказе да су у Врању гласали мртви људи, имамо и њихове умрлице и  - потписе у бирачком списку.

        5. У Суботици изгледа да не постоји ниједан записник, са свих бирачких места, који се поклапа са бирачким материјалом пронађеним у кесама! Тамо заједно раде људи из СНС са људима СВМ.

        Двери. -

        1. Прегледом дела бирачког материјала из 10 општина са укупним узорком од 195 бирачких места установљено је: да постоји веома основана сумња да је извршена озбиљна изборна крађа великих размера.  На основу увида у материјал разоткрили смо: основни метод крађе избора који се заснива на манипулацији неуобичајено великим бројем неважећих листића. То се посебно види на појединим бирачким местима где је број неважећих листића био од 4.5 % до чак 17 %.

        2. Установљено је да је велики број листића грађана који су гласали за Двери очигледно претворен у неважеће гласачке листиће. Поред осталог установљено је да је то урађено и за не мали број гласачкух листића листа: СРС, СВМ, СНС, НОПО и осталих.

        3. Потпуно регуларани листићи са заокруженим бројем 8 за Двери убачени су међу неваже листиће. Пример бирачко место (БМ) Ваљево 28.

        4. На основу увида у број тзв. белих листића основамо сумњамо да је ова изборна крађа дуго припремана и заснована на манипулацији бројем неважећих листића. Цела кампања такозваних белих листића је осмишљена тако да буде оправдање и параван за изборну крађу.

        5. Недостатак контролног листића као на пример на БМ Пријепоље 66 и  Пријепоље 69. Број гласова за Двери у кутији различит од оног у записнику.

        6. Грешке на записнику. Пример БМ Зајечар 7 где је број листића у кутији за шест већи него броја бирача који су гласали.

        7. Гласачки листићи заокружени за УРС са другачијом нијансом боје и грамажом папира у односу на друге листиће.  Исто тако на појединим другим БМ гласачки листић за УРС су у једној коверти док су гласачки листићи за све друге листе у другој коверти.

        8. Замењивање оригиналног записника. Пример: БМ Врачар 17. – Београд, где је извршена замена изборних резултата јер постоје значајне разлике између оригинално добијеног записника и оног у који смо имали увид у РИК. Број неважећих листића порастао је са 41 на 51, број листића за листу СРС смањен је са 26 на 12 а број листића за Двери смањен је са 42 на 37.

        9. На БМ Палилула 63 листа Двери у записнику је забележено 0 (нула) гласова док се у бирачком материјалу налази 34 гласова за нашу листу!

        10. Неважећи листићи приказани у записнику а недостају у бирачком материјалу. На БМ Зрењанин 59 у записнику је евидентирано 65 неважећих листића који се нису могли пронаћи у бирачком материјалу.

        Представници Двери тврде на крају: „да су дошли до „несумњивих доказа о испланираној крађи гласова. То нису били спорадични случајеви, већ организована акција намештања изборних резултата.“

 

        НОПО.-

        На основу извештаја контролора са терена гласови НОПО сврставају се масовно међу „неважеће“ листиће, НОПО је већ 7. маја затражио хитан увид у гласачке листиће, што је 9. маја одобрено, али како тврде „ у пракси смо били спречени да заиста прегледамо материјал. Добили смо само два дана, и то непуна.“

        1. За два бирачка места у Пироту (БМ13 и БМ55) међу неважећима нађена и два „чиста“ гласа за НОПО, као и неколико „сумњивих“.

        2. Књажевац: (бир. место 67), 1 чист глас за НОПО, бир. место 13 – 1 споран

        3. Крагујевац: БМ 55–2 спорна. БМ 63 – 1 споран

        4. Земун: БМ 40 – 2 спорна. БМ 41 – нема неважећих листића.БМ 46 – нема записника, НОПО 1 (контролор јавио 3).БМ 42 –НОПО 3 чиста листића, ( 1 споран)

        5. Врачар- Београд: БМ 3 – 2 спорна. БМ 7 – пише 35 неважећих, а има 27. БМ 9 – 2 чиста гласа за НОПО. БМ 39 – 1 споран. БМ 5 – 1 споран

        6. Земун: Недостају записници за БМ 5, 6, 7, 8, 14, 24, 27, 30, 32, 36, 43, 44, 48, 49, 53, 64, 92, 93. Записник са БМ 99. није потписан, само се налазе бројке.

        7. Ужице: БМ 16 – уопште нема неважећих листића...

        НОПО констатује: „Успели смо остварити увид у свега око 160 бирачких места  (око 1,8 одсто од укупног броја), али и на основу тог нерепрезентативног узорка констатовали смо бројне и очигледне неправилности у којима је листа НОПО била оштећена страна.“ Посебно забрињава што је на појединим местима „белих листова“ било много, што су деловали потпуно неупотребљено, појављивали се у серији и бивали за нијансу или две светлији од осталих који су се налазили у џаку са тог бирачког места.

        Ни један једини коверат са неважећим листићима није био запечаћен, већ је видно био отваран. Док су остале коверте углавном биле затворене и запечаћене црвеним воском, код оних са неважећим листићима то није било ни у једном једином случају.

        Закључак: „Листа НОПО оштећенија је од осталих, с обзиром да јој је, по свему судећи, ускраћен најмање један мандат, а можда и много више. Предлог: Да би се дефинитивно отклониле све сумње у регуларност избора, као и смањио простор за евентуалне манипулације са било чије стране, сматрамо да би се морало организовати централно бројање гласова у РИК, а у присуству представника свих учесника у изборима. То траје неколико дана. То би било у интересу свих.

 

        СВМ.-

        Савез војвођанских Мађара (СВМ) поднео је кривичну пријаву против Н.Н. лица, после увида у изборни материјал 10. и 11. маја, и захтева поништавање локалних избора, због нерегуларности..

        1. „СВМ је пронашао велику количину гласачких листића различитих светлоплавих боја, а приликом контроле је утврђено да је на скоро свим таквим гласачким листићима заокружен број Демократске странке (ДС). О различитој нијанси боја, различитом квалитету папира је 11. маја у 23.30 часова сачињен званични записник у просторијама градске изборне комисије" (ГИК)“.

        Речено је да је у две вреће са гласовима пронађено више од 200 гласачких листића чија боја се разликује од осталих листића, а графолог који их је прегледао изразио је сумњу да су штампани у некој другој штампарији!?!

        2. Активисти СВМ, који су контролисали материјал, били изложени притиску функционера ДС-а, и истиче да странке које су учествовале у изборној трци нису добиле званичну одлуку ГИК о коначним резултатима избора.

        3. СВМ изражава и уверење да ДС опструира контролу изборног материјала како се не би утврдило чињенично стање.

        После сусрета са Тадићем 13. маја у Суботици Пастор је изјавио „да поновни избори воде земљу у хаос.“ Заложио се да се признају изборни резултати.

Иштван Пастор

        По мом мишљењу, које је потпуно супротно од Пасторовог: управо озбиљне сумње у крађу избора које нису отклоњене - воде земљу у хаос.

        Али, челници СВМ и даље траже понављање локалних избора у Суботици. „Ми смо комплетан материјал предали у руке правосудних органа. Видећемо да ли ће по истом садржинском поднеску који је произвело понављање избора у неколико места у Србији и избори у Суботици бити поновљени", рекао је Пастор.

 

        ДСС.-

        ДСС је утврдила 11. и 12. маја да је било изборних нерпавилности на појединим бирачким местима у Кучеву, Ваљеву и Лесковцу и оптужила Републичку изборну комисију (РИК) да је потом опструисала контролу изборног процеса.

        1. Страначки представници открили да на једном БМ у Кучеву недостаје врећа са гласачким листићима кренула опструкција РИК-а. "Опструкција је била скандалозна и катастрофална и она иде на то да се не може изјавити ваљани приговор и да нам се ни физички не дозвољава, одбијањем комуникације, да уопште у том смеру реагујемо", саопштава ДСС.

        2. "Имамо и вишак гласачких листића у Ваљеву на бирачком месту", а "интересантан је случај да су се листићи за председника и паралментарне и локалне изборе нашли у истој врећи у Лесковцу".

        3. Функционер ДСС-а је навео „да су на БМ у Лесковцу од 187 листића у врећи оних који су гласали за председеника њих свих 187 гласали за Бориса Тадића!

        На основи узнетих примедби ДСС тражи поновно пребројавање свих гласова.

Милош Алигрудић

2.Анализе и коментари

        Соња Лихт, председница Фонда за политичку изузетност, истиче: „Оптужбе да је било изборне крађе су веома озбиљне, и да доводе у питање изборни поредак Србије. Морамо до краја испитати све оптужбе о крађи гласова и све одговорне институције то мора да раде. Ако су тачне оптужбе, они који су их изазвали морају да сносе последице. Ако нису тачне, онда морају да сносе последице они који су их лансирали. Мора до краја бити испитано о чему се ради.“

        Директор Републичког завода за статистику (РЗС) Драган Вукмировић изјавио је „да је могућност грешке код изборних резултата ништавна. Могућност да је било грешке је ништавна, нема начина да се појава било каквог другог материјала на било каквом месту одрази на резултате гласања.

        Поводом тврдњи СНС да су избори били незаконити, а која је у прилог тој тврдњи показала јавности више хиљада гласачких листића -суштина је у томе да на сваком бирачком месту постоји комисија, састављена од представника свих странака које учествују на изборима, чији је посао да се стара о раду бирачког места, да након његовог затварања преброји гласове и да на крају потписом овери записнике и тако им да легитимитет. Свака листа, или странка, има код себе копију записника са бирачког списка и те резултате може унети поново и након тога израчунати број добијених гласова. Тај број мора да се слаже са оним који је РИК објавио“.

        Директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић изјавио је „да је оспоравање изборних резултата уличним протестима лоше по репутацију Србије указавши да за то постоје правне могућности. Мој утисак је да евенталне неправилности нису могле да утичу на регуларност избора у целини, а сумњам у причу о проналажењу гласачких листића у контејнеру. С друге стране, има још правних путева којима могу да се оспоравају изборни резултати.“

        Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је „да је уверен да ће европски пут Србије бити настављен и после формирања нове владе и додао да уколико има евентуалних притужби на изборни процес, њих треба решавати у оквиру уобичајене процедуре. Изборе у Србији су надгледали и представници међународне заједнице ОДИХР, ОЕБС и Савет Европе и њима се може обратити за процену ако постоје притужбе на изборни процес.“

        Директор Центра за нове политике Владимир Тодорић оценио је „да аргументација СНС да су избори 6. маја лажирани је сваким даном све неубедљивија. Крађе се доказују - откривају преко записника који се нису подударали са резултатима РИК што није био случај са овим изборима. У изборној ноћи 6. маја скоро све странке имале идентичне резултате, који су се разликовали од 0, 3 до 0, 5 гласова. Сад СНС показује некаве листиће који су пронађени по контејнерима. То је почињено кривично дело крађе изборних листића, али то не може да угрози регуларност избора, не само у већој мери, него ни у мањој мери што се тиче пребројавања гласова, јер записници остају главни инструмент утврђивања праве изборне воље.“

        Томо Зорић, портпарол републичког тужиоца: „Поводом тврдњи СНС да је било крађе избора - изборни материјал је украден после пребројавања гласова. Није било фалсификовања записника са бирачког места, јер су листићи одузети после процеса пребројавања. РИК недостаје још 20 врећа попут оне коју је показао Николић“!

Венсан Дежер (фото: Медија центар Београд)

 

3.Шта се већ сада може закључити?

        1. Неправилности које наводе странке показују да је било намерних злоупотреба, тј. крађе на многим бирачким местима. Најозбиљније оптужбе су да у гласачком материјалу постоје гласачки листови који нису оригинални, него фалсификовани. Ако се то покаже тачним онда је то доказ да је неко штампао ван званичног места гласачке листове што би могао бити основ за поништавање избора.

(Незванично: Листићи за председничке и парламентарне изборе, као и за локалне у београду и неколико већих градова, одштампани су у Службеном гласнику. Укупно: нешто више од 18 милиона. Листиће за локалне изборе у Суботици одштампао је – Стилос.)

        2. РИК је одбила захтев СНС да се избори пониште. Незадовољне странке могу се жалити Управном суду Србије или делегацији ОЕБС.

        3. Странке сада траже да се изврши поновно бројање гласова. РИК још није одговорила на тај захтев.

        4. Странке које остану незадовољне могу да дођу до нових избора и на још један начин! Могу да врше бојкот конституисања скупштине. Скупштина може да се конституише само ако јој присуствује две трећине посланика (167). Да би се спречило њено конституисање довољно је да 84 посланика не дође, а СНС и ДСС имају 94 посланика. Тада не би могла бити конституисана Скупштина, а ни формирана Влада Србије. Једини излаз из такве ситуације су нови избори. О овој могућности још не говоре ни ДСС ни СНС.

        5. Ако би се то десило, ДС и СПС и друге странке отвориле би вероватно велику кампању којом би доказивале да је у питању дестабилизација државе од стране СНС И ДСС. Тако су чинили и ових дана када је било помена да би Т. Николић тј. СНС могли да бојкотују други круг избора за председника 20. маја.

        6. У сваком случају, морају се отклонити на регуларан начин сумње које постоје код неких политичких странака о регуларности ових избора. Одбацивање притужби и приговора није добар пут у жељену политичку и економску стабилност Србије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари