ДАЧИЋ: Од Приштине не тражимо немогуће, аутономије и кантоне имају и друге државе

ПРАВДАЊЕ УОЧИ СУТРАШЊЕГ ОДЛАСКА ДРЖАВНОГ ВРХА У БРИСЕЛ НА ПОКЛОЊЕЊЕ

  • Предлог Београда за заједнице српских општина је модел којим би се решила сва отворена питања, па и из децембарских услова, а првенствено паралелизам институција на коме ЕУ инсистира
  • Приштина има подршку САД да све што нуде темеље на својим законима. У реду, али зашто онда уопште водимо преговоре и зашто Србија учествује у томе. Онда нека седну са Србима са Косова и Метохије и решавају питање закона. Јер, ако хоће са нама, онда је то посебан политички договор, а не да се преговори воде у правцу да ми натерамо Србе са Косова да прихвате оно што пише у тамошњим законима

        ПРЕМИЈЕР Ивица Дачић изјавио је да у Бриселу не очекује да било ко на било кога врши притиске, већ да буде јасније да ли је могуће пронаћи решење за север Косова.

        Он је, уочи сутрашње посете државног врха Бриселу, поновио да, уколико Приштина неће да прихвати предлог Београда за заједницу српских општина, ни српска страна не може да прихвати ништа испод тога.

        При том је подсетио да је на прошлом састанку постојао предлог да се договоре неки општи принципи и да се то парафира.

        „Ти принципи нису предвиђали извршну власт за Србе на северу. Нисам хтео да потпишем. Може да ми нуди било ко било шта, али никада нећу потписати ништа што није добро за Србију и што не обезбеђује функционисање и опстанак српске заједнице на Косову. Дакле, одбио сам да парафирам”, рекао је Дачић за Блиц.

        Према његовим речима, предлог Београда за заједнице српских општина је модел којим би се решила сва отворена питања, па и из децембарских услова, а првенствено паралелизам институција на коме ЕУ инсистира.

        Међутим, додао је, дијалог не значи да се од Београда тражи да прихвати косовски устав:

        „На то не могу да пристанем, јер у том случају српској заједници не остају никакве ингеренције”, поновио је Дачић раније изнет став.

        Премијер је додао да Приштина има подршку САД да све што нуде темеље на својим законима.

        „У реду, али зашто онда уопште водимо преговоре и зашто Србија учествује у томе. Онда нека седну са Србима са Косова и Метохије и решавају питање закона. Али ако хоће са нама, онда је то посебан политички договор, а не да се преговори воде у правцу да ми натерамо Србе са Косова да прихвате оно што пише у тамошњим законима. То није конструктиван приступ преговорима и не води нигде”, уверен је Дачић.

        Премијер је навео и да не очекује да се у Бриселу „играју игре, јер он у Бриселу није тражио немогуæе, нити су у платформи Београда неодрживе ствари”.

        Напротив, додао је, Београд нуди одрживо решење и битно је да грађани севера имају овлашћења, а не „само тамо нека овлашћења са којима могу једино да организују приредбе и издају билтене”.

        „Дошли смо до ситуације када са европским партнерима морамо отворено да разговарамо о питањима наших даљих европских интеграција, питањима из дијалога. Србија неће променити ставове како би на лето добила датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, али то исто тако не значи да одустајемо од европског пута Србије”, још једном је указао Дачић.

        Премијер је нагласио да ће сутра српска делегација указати још једном да је предлог Београда прихватљив и да нема разлога да га Приштина одбије, јер и у другим државама Европе постоје аутономне области, регије, кантони.

        „Свима треба да је јасно стање у коме Београд нема власт на великом делу територије, као ни да Приштина не контролише један део територије коју сматра својом”, закључио је Дачић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари