Да ли је добро за Србију што књига критике нове власти спаде на Чеду Јовановића?

ДОБАР ДЕО БИРАЧА ЈОШ ВЕРУЈЕ ДА ТРИО НИКОЛИЋ-ДАЧИЋ-ВУЧИЋ  У РУКАМА ДРЖИ ЧАРОБНИ ШТАПИЋ КОЈИ ЋЕ СВЕ УРАДИТИ И УРЕДИТИ НАЈБОЉЕ

        СРБИЈА никако да изађе из тужно-смешне „лоше бесконачности“.

       Ево сад: имамо власт коју је добар део бирача доживео као чаробни штапић који ће све урадити и уредити најбоље, само треба мало почекати. Имамо опозицију која се или бави собом (ДС) или је уздржано-принципијелна (ДСС) или није у стању да ни ово стање државе и економије искористи да се састави са собом.

       Тако књига критике нове власти спаде на слово Ч - на Чеду Јовановића и његову ЛДП. Донекле и на Чанково избушено аутономашко Ч.

       Шта кажете за овакво стање ствари?

       Шта Србија губи (добија) пропушта са оваквом критиком власти?

Ђорђе ВУКАДИНОВИЋ, политички аналитичар, уредник Нове српске политичке мисли

Ова власт неће пасти у скупштини,

једино се може урушити изнутра

       ОВА Влада је потенцијално највећа опозиција сама себи. Споља нема озбиљну опозицију јер ДС је, као најјача опозициона странка, сувише је заокупљена собом - како предизборном кампањом тако и због афера које је прате. Тако је ДС у овом тренутку избачена из игре.

       То значи да остаје ДСС - којој је теже да критикује ову владу него прошлу, како из принципијелних разлога тако и стога што не жели да спаљује мостове, будући да је делом већ ушала, а нада се и даљем уласку у низ локалних власти. То ДСС-у смањује маневарски простор.

       С друге стране,  ДСС је подржала Тому и осећа се саодговорном за оно што ради власт, јер је својом подршком допринела доласку Николића на место председника Србије.  ДСС се нада и да политика коју ова власт води у националном делу неће бити толико лоша. 

       Тако су пратично две најозбиљније странке избачене и књига спала на Чеду. Чанак није много битан. Чеда и ЛДП ће сигурно искористити простор јер имају најшире поље и највише воље за критику. Зато:  ако се овакво стање задржи - са ДС заокупљеном својим јадом и са ДСС која чека позив у власт - ЛДП ће највише профитирати.

       Дакле, критика је ем слабашна, ем долази са проблематичних политичких позиција Чединих пре свега, а и Чанкових.

       Али, ова власт је и конципирана тако да не може да буде срушена у парламенту, већ ће се, ако се буде распала, распасти изнутра због унутрашњих напетости.

Владимир ГОАТИ, председник организације Транспарентност Србије

 

У вођењу државе нема инстант резултата

       ЗА критику владе је потребно 100 дана, а толико још није прошло.

       Не могу да критикујем ни критичаре. Постоји неки рок пристојности и не треба се истрчавати. При том мислим да је и тих 100 дана кратко време, јер кад кренете да радите тај посао видите да се то не ради попут паљења шибице.

       Неки резултати у управљању државом се виде тек после пар месеци, а некада и више година. Таква је природа те делатности - нема инстант резултата.

       Зато је добро да постоји нека врста обазривости, да људи који раде ипак један одговоран посао - ми можемо да их симпатишемо или не - имају неко време да се покажу њихови резултати.

       У Србији политичка култура очигледно није таква. Код нас, ако неко данас ступи на дужност - сутра се очекују резултати.

Бранко РАДУН, политички аналитичар

 

Чеда покушава да се наметнe бирачима ДС

       ЦЕЛА опозиција је у дефанзиви, разједињена је и слаба и још се није артикулисала. То је тако због хаоса у ДС и због тога што странке још преживљавају постизборну трауму, свака из својих разлога и зависно од свог резултата.

       Такође, пошто је прошло само пар месеци од формирања владе, опозиција још не налази праву платформу са које би критиковала власт. Није још прошло ни сто дана, а потези које вуче власт тек треба да дају резултате.

       Наравно, могуће је да власт за 100 дана направи неке лоше потезе које је после тешко исправити, а ту мислим на потезе који се тичу крупних националних питања.

       Из опозиције ипак долазе неке оцене: ДСС даје принципијелне примедбе, од Чеде чујемо реторику којом покушава да се наметне бирачима ДС, Чанак наставља провокативан и таблоидан приступ политици, а у ДС је хаос јер имају много унутрашњих проблема па мало критикују власт.

       Борба између  Ђиласа и Тадића им одузима енергију као најјачој странци опозиције, тако да нешто што је реално непријатно за владу долази једино из ДСС и то су ставови који се тичу Статута Војводине, Косова и Метохије... Њена критика не делује оштро и бомбастично, али може да буде непријатна по власт. С друге стране, критика која долази од Чанка није озбиљна јер се он јако искомпромитовао.  

Александар ГАЈИЋ, Институт за европске студије

 

Није случајно што радикална критика власти спаде на Чеду и Чанка 

       КРИТИКА је спала на две мале странке - Чанкову и Чедину. Оне се налазе у незавидној позицији, нарочито је Чанак, као коалициони партнер демократа, у војвођанским местима променом локалних власти испао из комбинација, а та странка је функционисала колико на идеолошком моменту федерализације Србије, толико и на привилегијама које су уживали њени страначки лидери на локалу у коалицији махом са ДС.

       Променом односа на локалу дошли су у тешку ситуацију, јер ће доћи до осипања чланства. У сличној је ситуацији и ЛДП, али је његова улога у политичком животу Србије специфична јер је заступао мањинску, чак екстремну политику, која се служила и таквом реториком и подупирала сваку политичку акцију - и из унутра и споља - која су ишле на штету српских националних интереса зарад евроинтеграција.

       Они су се у новонасталој ситуацији нашли у процепу, јер њихова досадашња политичка улога више није потребна. Зато су покушали да радикализују свој говор и критику постојеће власти, иако је свим политичким актерима у Србији мање више јасно да је јако тешка затечена ситуација и да су узроци свих проблема настали много раније, поготово из периода владе Мирка Цветковића. На то све треба додати отежавајућу околност глобалне кризе и то што још нису прошла три месеца, што је рок који се у нормалним условима даје свакој влади као могућност да покаже у ком правцу делује.

       Зашто су остали неактивни? ДС се нашла у унутрашњем расулу због борбе око примата у странци и тек летимично критикује власт - а и та критика је у функцији борбе за власт у странци.  ДСС има резерву и критику са патриотске позиције нове Владе око тога колико ће испунити предизборна обећања, а опет је свесна и тешкоћа у којима је владајућа коалиција због својих унутрашњих противуречности.

       ДСС има лагодну позицују максималистичких захтева везаних за очување српских националних интереса, а није хтела да уђе у власт да би преузела одговорност за те мере.

       Она се ова прва три месеца прилично уздржава. Очигледно јој прија то што проевропска реторика власти више није толико радикална, што власт показује да ипак води рачуна о српским националним интересима, али ипак не повлачи потезе жељеном брзином.

       Када се сви фактори узму заједно, није случајно што радикална критика долази од ЛДП и Чанка, а узрокована је личним интересима и њиховом незавидном ситуацијом на политичкој сцени.   

       Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари