Чеда „нашминкао“ ставове о Космету и Републици Српској

ПРЕДСЕДНИШТВО ЛДП - ПЛАТФОРМА СТРАНКЕ ЗА „НАСТАВАК

РАЗГОВОРА О КЉУЧНИМ ТАЧКАМА ПОЛИТИКЕ БУДУЋЕ ВЛАДЕ“

  • Питање признања косовске независности у овом тренутку пред Србију нико не поставља. Уколико се то питање постави, одговор неће моћи да дају странке нити Влада, већ је то питање о коме ће се изјашњавати читаво друштво, пред које ћемо свакако изаћи са јасном политиком која ће водити рачуна о интересима Србије, значају који Косово има за српски народ и интересима Срба на Косову, али и косовских Албанаца са којима ти Срби живе и од којих такође животно зависе
  • ЛДП инсистира на хитном наставку преговора са Приштином, потпуном спровођењу свих споразума који су до сада постигнути са косовском страном у Бриселу и решавању преосталих питања уз помоћ ЕУ. Уверени смо да ће европске интеграције наше земље моћи да се искористе и као механизам који ће поправити односе са Приштином
  • Што се тиче односа према Републици Српској, ЛДП је посвећен стабилности региона, при чеми посебан значај придајемо изградњи много бољих унутрашњих односа у БиХ, уз уважавање свих гаранција које грађанима, народима и ентитетима у њој обезбеђује Дејтонски споразум. Не прихватамо тезу да су међусобно супротстављени и да се искључују опстанак Републике Српске и истовремена трансформација читаве Босне и Херцеговине у нормалну европску земљу 21. века.

          СРБИЈА треба да добије јаку, ефикасну и динамичну Владу, која ће истовремено моћи да води земљу према чланству у ЕУ неупоредиво брже него до сада, постепено решава политичке изазове на том путу и спроведе ефикасне и фер реформе у привреди јачајући тржишну економију.

          ЛДП ће водити преговоре са амбицијом да формира реформску Владу која ће брзо успети да отклони све сумње у будућу оријентацију земље, које су појачане након избора новог председника Србије и његових првих политичких наступа.

С обзиром да је јасно да ниједна од странака у будућој Влади неће бити у прилици да води искључиво своју страначку политику својим приоритетом сматрамо рашчишћавање свих спорних питања уз поштовање легитимних политичких разлика.

          За ЛДП су међусобно повезани и условљени будући правци у европској, унутрашњој и тзв. националној политици, као и у области економије и социјалне политике. Нема успешних европских интеграција без конкретне и одговорне политике према Косову и региону, као што ниједно побољшање у економској и социјалној политици не може да се изведе без изградње ефикасних институција и владавине права, прихватања вредности ЕУ и промене постојећег политичког, друштвеног и економског модела.

          Став ЛДП према косовској независности исти је као и онај који смо јавно саопштили на седници Скупштине Србије у тренутку њеног проглашења 2008. године. И даље верујемо да на тај начин проглашена независност није донела никакво решење у дубоко поремећеном односу Београда и Приштине, Срба и Албанаца, исто као што и данас мислимо да се политика опструкције живота на Косову и робовања злоупотребљеним националним митовима, вођена дуго из Београда, мора променити и фокусирати на дијалог и много конкретније решавање проблема Срба на Косову и свих грађана који на њему живе.

          Питање признања косовске независности у овом тренутку пред Србију нико не поставља. Уколико се то питање постави, одговор неће моћи да дају странке нити Влада, већ је то питање о коме ће се изјашњавати читаво друштво, пред које ћемо свакако изаћи са јасном политиком која ће водити рачуна о интересима Србије, значају који Косово има за српски народ и интересима Срба на Косову, али и косовских Албанаца са којима ти Срби живе и од којих такође животно зависе.

          ЛДП инсистира на хитном наставку преговора са Приштином, потпуном спровођењу свих споразума који су до сада постигнути са косовском страном у Бриселу и решавању преосталих питања уз помоћ ЕУ. Уверени смо да ће европске интеграције наше земље моћи да се искористе и као механизам који ће поправити односе са Приштином.

          Што се тиче односа према Републици Српској, ЛДП је посвећен стабилности региона, при чеми посебан значај придајемо изградњи много бољих унутрашњих односа у БиХ, уз уважавање свих гаранција које грађанима, народима и ентитетима у њој обезбеђује Дејтонски споразум. Не прихватамо тезу да су међусобно супротстављени и да се искључују опстанак Републике Српске и истовремена трансформација читаве Босне и Херцеговине у нормалну европску земљу 21. века.

          Управо због тога, боља будућност за српски народ, али и све друге народе у Републици Српској и БиХ не сме се градити на негирању злочина и релативизовању судских пресуда међународних судова, нити се може заснивати на превласти било које стране у будућим унутрашњим односима у Босни као некој врсти компензације за догађаје у прошлости. На грађанима, странкама и политичким инститицијама у БиХ и њеним ентитетима је да нађу политички излаз из ситуације у којој се сада налазе, при чему ће и будућа Влада Србије, као гарант Дејтонског споразума, имати обавезу да у том процесу активно учествује и преузме део одговорности за унапређење ситуације у БиХ која би омогућила тој земљи да напредује у европским интеграцијама, а да се истовремено изнутра афирмишу и унапреде односи међу ентитетима и народима на исти онај начин на који су некад сукобљени европски народи превазишли своје поделе и изградили нормалне међусобне односе.

          Сматрамо да су пензије стечено право и да држава мора бити у стању да обезбеди исплату пензија, али и да се мора успоставити равнотежа и нови однос између обавеза које држава има према пензионерима и обавезе да, као и друге земље, реформишемо пензијски систем и омогућимо да та права буду доступна и остварива и за оне који ће постати пензионери у будућности.

          На овим принципима ћемо водити разговоре и уверени смо да не постоји ниједан разлог да се нова Влада 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари