Брнабић: Макронов став не смета Србији - и нама договара да ЕУ до 2025. ојача

ФАБРИЦИ: НИЈЕ МАКРОНОВ СТАВ ТОЛИКО НЕГАТИВАН, ОН ЖЕЛИ ДА

З. БАЛКАН ИМА ОСЛОНАЦ У ЕУ

  • Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем ФАБРИЦИ: „У правосуђу је остварен одређен напредак, али питање политичког утицаја на правосуђе још није решено, а треба да се реши“
  • Изјавио да се у извештају Европске комисије (о Србији) не помињу рокови за правно-обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине: „Извештај је само подстицај да се иде напред у процесу преговора како би се дошло до правно-обавезујућег споразума“

        ШЕФ Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас у Београду да извештај Европске комисије о напретку Србије у европским реформама потврђује посвећеност Владе Србије европском путу, да је у економији остварен добар напредак, али да питање политичког утицаја на правосуђе није решено.

        „У правосуђу је остварен одређен напредак, али питање политичког утицаја на правосуђе још није решено, а треба да се реши“, рекао је Фабрици на заједничкој конференцији за медије с премијерком Србије Аном Брнабић.

        Он је навео да је у Извештају ЕК, који се односи на период од краја 2016. до почетка 2018. године, констатован одређен напредак у борби против корупције и организованог криминала и позитивна улога у регионалној сарадњи, нарочито с Приштином.

        Додао је да „Србија мора да уложи напор да се постигнути споразуми спроводе и да се договор с Приштином преточи у правно-обавезујући споразум“.

        Кад је реч о делу извештаја који се тиче економских критеријума, остварен је добар напредак, оценио је Фабрици.

        „Снажни резултати су у области фискалне политике, Србија је постигла буџетски суфицит. Извоз је порастао, стране директне инвестиције су порасле, побољшана је и пословна клима“, навео је шеф Делегације ЕУ у Србији.

        Навео је да су потребне даље реформе пореске и јавне управе, реформе на сузбијању сиве економије, али је „нагласио да је Србија постигла важне резултате у економском домену“.

Извештај ЕК не помиње рокове за правно-обавезујући споразум

        Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас у Београду да се у извештају Европске комисије не помињу рокови за правно-обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

        „Извештај не спомиње никакве рокове, само подстицај да се иде напред у процесу преговора како би се дошло до правно-обавезујућег споразума“, рекао је Фабрици на заједничкој конференцији за медије с премијерком Србије Аном Брнабић поводом објављивања Извештаја.

        Замољен да прокоментарише изјаву председника Француске Емануела Макрона, који је данас одбацио било какво проширење Европске уније док се она не реформише, Фабрици је казао да не види да је та изјава „толико негативна“.

        „Мислим да су коментари Макрона били и ти да Западни Балкан треба да пронађе чврст ослонац у ЕУ, па ја не бих видео његову изјаву толико негативну“, навео је Фабрици.

Брнабић: Макронов став није у колизији са аспирацијама Србије

        Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да не види колизију у изјави председника Француске Емаунела Макрона да Европска унија треба да ојача пре него што буде спремна да прими нове чланице са Западног Балкана и циља тих земаља да се придруже Унији.

        „И нама одговара јача Европска унија и не мислим да су наша два циља у колизији, мислим супротно, да нису, уколико завршимо посао који је пред нама и 2025. будемо спремни за ЕУ и нама је боље да буде јака Европска унија“, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре са шефом делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем поводом објављивања извештаја о напретку Западног Балкана на европском путу.

        Брнабић је додала да је њен фокус на реформама у Србији а шта ЕУ ради је тема за европске званичнике и људе који воде земље чланице ЕУ.

        Брнабић је рекла да је, све у свему, извештај ЕУ позитиван за Србију и да је она задовољна тренутним стањем а да је сада на Србији да ради боље и брже.

        Рекла је да не разуме тачно проблеме што се тиче слободе медија.

        „Почетком године имали смо мисију ЕУ у Србији и налази те мисије били су бољи него налази који су исказани у овом извештају“, рекла је она.

        Брнабић је оценила да је Србија највећи напредак остварила у области економије, да је јасно да она јесте регионални шампион, да је остварила напредак у области фискалне консолидације, одржавању фискалне дисциплине и свим областима које говоре да је уређено тржиште и да има бољу пословну климу и бољи амбијент за инвестиције.

        „Кад је у питању регионална стабилност Србија је учинила огроман напор и под тешким околностима, неки од најтежих околности смо видели приликом хапшења Марка Ђурића, и у таквим ситуацијама Србија чува хладну главу, и драго ми је да је то препознато у извештају“, рекла је она и додала да Србија остаје смирена и конструктивна и отворена за дијалог.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари