Борба за власт у Лебану - четворо напредњака и двојицу социјалиста „почистили“ њихови

ШЕСТОРО „ОДМЕТНУТИХ“ ОДБОРНИКА СМЕНИЛИ ТОКОМ НОЋИ И МИМО ЊИХОВЕ ВОЉЕ ИМЕНОВАЛИ ЗА ВЕЋНИКЕ

  • „Почишћени“ планирали да смене општинску власт, али им је недостајао један глас. Показало се да је власт и вештија и - бржа

        СКУПШТИНА Општине Лебане је на хитно заказаној седници са 16 одборника, током ноћи сменила шест од 31 одборника а скупштинско обезбеђење је забранило преосталим одборницима да уђу у зграду која је била закључана, потврђено је данас агенцији Бета из више извора.

        На тој седници шесторо „најнепослушнијих“ одборника из владајућих странака - четири из Српске напредне странке (СНС) и двоје из Социјалистичке партије Србије (СПС) - заправо је именовано за општинске већнике, без свог пристанка.

        „То је опробан метод рада ове локалне самоуправе и Скупштине јер када се одборник постави за већника он аутоматски губи мандат. А они ће нас већ на следећој седници сменити са функција већника, па тако нећемо моћи ни да провиримо у Скупштину“, казао је агенцији Бета одборник Малиша Костић, који се на претходној скупштинској седници издвојио из СПС-а и најавио самостално деловање.

        Он је то казао прошле ноћи, пола сата после поноћи, док је ванредна скупштинска седница још трајала иза закључаних врата, а јутрос је одржана редовна, заказана пре неколико дана.

        То шесторо одборника је покушало да с позивима уђе на седницу, али два припадника обезбеђења им то нису дозволила рекавши да им је, како се чује на видео-снимку на друштвеним мрежама, „тако наређено“.

        Касније се сазнало да одборници-већници нису смењени на јутрошњој седници, али сматрају да ће се то десити на наредној.

        „Смениће нас, јер ако им нисмо ваљали као одборници, како ћемо сарађивати у извршној власти. Уосталом, ја сам власник свог одборничког мандата и нико није смео да ми га одузме“, казао је Костић.

        Смењени одборници су данас поднели тужбу Управном суду и најавили штрајк глађу испред седишта општине.

        Све се то догодило свега неколико сати пошто је председник Србије Александар Вучић отворио нову фабрику у Лебану.

        Смењени одборници са још девет одборника из три групе грађана су намеравали да на јутрошњој седници Скупштине Лебана смене садашњу власт. Недостајао им је само један одборник.

        То су јуче поподне сазнали представници власти, па су сатима и једна и друга страна јуриле још једног, кључног одборника. У тој трци победила је власт.

        Председник Скупштине општине Лебане Срђан Јовић (СПС) рекао је агенцији Бета да је седница заказана по хитном поступку како би се изабрао нови директор Дома здравља, јер је претходни поднео оставку јуче.

       „Одборници који нису присуствовали седници, нису се одазивали на моје телефонске позиве, а јутрос нису могли да уђу на седницу Скупштине јер нису више одборници“, рекао је Јовић.

        На питање зашто су постављени за већнике без свог пристанка, он је казао да пристанак није потребан, већ да по закону право предлагања већника имају председник општине и његов заменик.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари