Берлин још говори о „отвореним питањима“, али зна зашто је „кандидатура“ важна ЕУ

ИЗЈАВЕ ГВИДА ВЕСТЕРВЕЛЕА И ВУКА ЈЕРЕМИЋА ПОСЛЕ СУСРЕТА У БЕОГРАДУ

Јеремић и Вестервеле

  • ВЕСТЕРВЕЛЕ: Ако се отвореним питањима прилази у духу сарадње, близу смо њиховог решавања. Немачка је веома одлучна да то учини. Европска перспктива Србије добра је за њу саму, Европу и стабилност целог региона
  • ЈЕРЕМИЋ: За Београд је неприхватљиво било какво дефинисање нових услова у односу на оне у децембру. Око тога постоји висок степен разумевања у највећем делу ЕУ. Наредних неколико дана ћемо имати посла, знајући да је успех могућ

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Србија је остварила напредак од децембра прошле године и Немачка би желела да Србија направи корак напред и на предстојећем заседању Европског савета у марту добије кандидатуру за чланство у Европској унији (ЕУ), рекао је вечерас у Београду немачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле.

        Ми чврсто стојимо иза европске перспективе Србије и региона, нагласио је Вестервеле, после разговора са министром спољних послова Србије Вуком Јеремићем.

        Он је додао да Немачка признаје напредак остварен од децембра и охрабрује Србију на путу ка европским интеграцијама.

        Јасно видимо да Србија ради на остварењу тих циљева, признајемо тај труд и ту смо да охрабрујемо, истакао је Вестервеле.

        Он је нагласио да Немачка види јасну европску перспективу Србије и посебно је истакао напредак начињен у остварењу слободе кретања грађана Косова.

        Према речима Вестервела, ако се отвореним питањима прилази у духу сарадње, близу смо њиховог решавања.

        Немачка је веома одлучна да то учини, рекао је Вестервеле и закључио да је европска перспктива Србије добра за њу саму, Европу и стабилност целог региона.

        Јеремић није желео да прејудицира одлуку која ће следеће недеље бити донета у Бриселу, наглашавајући да је „пред нама неколико дана напорног рада“.

        Још се не налазимо у ситуацији да са сигурношћу можемо да тврдимо каква ће бити одлука, рекао је Јеремић, који сматра да би се требало „фокусирати на то да позитиван импулс који смо имали буде задржан до краја“.

        Према Јеремићевим речима, уколико се буде уложио напор какав је начињен у претходних неколико недеља, можемо се надати позитивном исходу, упскос свим проблемима.

        Јеремић је нагласио да је Србија врло близу испуњења услова прецизно дефинисаних у децембру за добијање статуса кандидата и додао да је учинила све да их испуни.

        За Београд је, међутим, неприхватљиво било какво дефинисање нових услова у односу на оне у децембру, напоменуо је Јеремић.

        „Око тога постоји висок степен разумевања у највећем делу ЕУ“, рекао је Јеремић и додао „да ћемо у наредних неколико дана имати посла, знајући да је успех могућ“.

        Истичући да је Вестервелеова посета у неку руку изненађење, Јеремић је рекао да, после овог разговора, Србија и Немачка далеко боље разумеју тренутак „у коме се тренутно налазимо и којим бисмо путем могли заједнички да кренемо“.

        Немачка и Србија имају заједнички циљ, истакао је Јеремић, а то је изградња европског друштва и европских перспектива Србије и региона Западног Балкана.

        Он је захвалио Берлину и посебно Вестервелеу који је много учинио на остварењу заједничког циља Србије и Немачке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари