Берчек осуђен на 40 година за покушај атентата у Будви, а на рукавицама није његова крв

МОГУЋА НОВА СУЂЕЊА ЗА УБИСТВО СТАМБОЛИЋА И ПОКУШАЈ УБИСТВА ДРАШКОВИЋА

        АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду укинуо је решење Специјалног суда којим је одбијен захтев одбране за ново суђење у случају убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви.

        Како је за „Политику“ ексклузивно изјавила Мирјана Пиљић, портпарол Апелационог суда, у жалби одбране, која је прихваћена, достављен је оригинални лекарски документ који није био познат у време суђења и који ће морати да буде размотрен при новом одлучивању.

        Прошле године, целу деценију после правоснажности пресуде, одбрана је дошла до податка да Берчек има различиту крвну групу од оне која је наведена у доказима за атентат на Вука Драшковића.

        Према наводима адвоката, на рукавицама које је, како се претпоставља, користио атентатор на Драшковића, на којима су нађене честице барута, изолован је и биолошки траг нулте крвне групе, а Бранко Берчек који је због тога осуђен на 40 година затвора, има крвну групу АБ.

        „Апелациони суд сматра да се закључак Специјалног суда од 30. новембра прошле године не може прихватити као правилан. Ако је тај суд сматрао да захтев за понављање поступка не садржи све податке, морао је да позове подносиоце да допуне захтев, што није учињено. Иако се, према ЗКП, исправе као доказ подносе у оригиналу, првостепени суд није предузео ништа да провери аутентичност доказа, већ је оценио да је неоверена фотокопија очигледно неподобан доказ”, навела је Мирјана Пиљић за „Политику”.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари