БАРАЋ: Зашто највећи годинама некажњено не плаћају порез?!

САВЕТ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ ТВРДИ

ДА ЈЕ СРБИЈА „ДРЖАВА ЗАРОБЉЕНА КОРУПЦИЈОМ“

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Списак Пореске управе са сто највећих пореских дужника потврђује оно на шта Савет за борбу против корупције упозорава годинама - да је Србија држава заробљена корупцијом, наводи се у данашњем саопштењу Савета, који је потписала председница Верица Бараћ.

        Како би иначе било могуће да поједини привредни субјекти, и то они највећи, годинама не плаћају законом прописане обавезе, а да због тога не сносе никакве последице? Како је могуће толико дуговати држави, без икакве њене реакције, наводи се у саопшењу.

        Како је могуће да Управа и ресорно Министарство финансија нису поступали по Закону, који им даје могућност да у кратком року наплате своја потраживања, већ су многе банке и предузећа, у међувремену, пропали и отишли у стечај, па је већи део дугова постао ненаплатив, пита Савет за борбу против корупције.

        Савет напомиње да важна питања отварају и многобројне реакције прозваних пореских дужника, међу којима они највећи, попут државних институција и предузећа, негирају дуг, а наводе Пореске управе називају нетачним.

        Шта се крије иза оваквих реакција? Да ли су оне управо потврда корупције и претпоставке да Пореска управа ради под политичким притиском? Или се, можда, ипак ради о незнању и нестручности што, такође, покреће питање одговорности због стања у овој државној институцији, пита се у саопштењу Савета.

        Савет очекује од Министарства финансија да саопшти јавности које је мере предузимало у вези са наплатом милионских износа и да ли је Владу Србије обавештавало о проблемима у вези са наплатом пореза.

        Од прозваних привредних субјеката, који су велики дужници, и институција које су надлежне за наплату тог дуга, очекујемо да овај важан проблем не користе за међусобне обрачуне, већ да јавности предоче документацију о стварном стању у вези са пореским обавезама, поручује се у саопшењу Савета за борбу против корупције. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари