НСПМ: Бивши директор КЦ Нови Сад Андреј Фајгељ приведен због објаве на ЈуТјубу?

МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЈЕ ПОВОД – ЖЕСТОКА КРИТИКА ДОЧЕКИВАЊА СТОЛТЕНБЕРГА ХЛЕБОМ И СОЉУ

Андреј Фајгељ

  • Фајгељ је изговорио и ово: „Хлеб и со – симбол нашег гостопримства – дали смо убици Србије, силоватељу Србије. Човеку који представља НАТО пакт који је убијао нашу децу, рушио наше градове, рушио наше мостове, рушио нашу земљу. Никада нисмо били овако понижении”…
  • ВИКИПЕДИЈА: Андреј Фајгељ је сада доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Доктор је француског језика и књижевности. Био је и заменик председника странке Трећа Србија до промене статута странке. Магистарске и докторске студије завршио је на Универзитету Монпелије III у Француској. Докторску тезу Упоредна фразеологија и идеологија у епици: Хомер, француско витешко песништво, гусле одбранио је са највишим похвалама

         БИВШИ директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ приведен је у току дана на „информативни разговор“ због коментара потеза актуелне власти, сазнаје НСПМ.

         У свом видео запису, који је објавио на ЈуТјубу, Фајгељ је оштро осудио Вучићев дочек на аеродрому са погачом и соли генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

         Још није официјелно објављено ни да је Фајгељ приведен, нити – због чега.

         Можда се то догодило управо због садржаја и жестине критике поводом дочекивања Столтенберга хлебом и сољу.

         Можда због целине онога што је пред камером изговорио. А можда и зато што је у једном моменту изговорио реч „устанак“.

         Да ли су и целина Фајгељове критике и то „место“ довољан разлог за „информативни разговор“ – просудите сами.

         Фајгељ је, поред остало, рекао: „Хлеб и со” – симбол нашег гостопримства – дали смо убици Србије, силоватељу Србије. Човеку који представља НАТО пакт који је убијао нашу децу, рушио наше градове, рушио наше мостове, рушио нашу земљу.

         Никада нисмо били овако понижении.

         И раније су нам убијали децу. И раније су нас клали и драли. И маљевима су нам разбијали главе, али ни Турци, ни усташе, ни нацисти нису захтевали да тиме будемо задовољни и да их дочекујемо хлебом и сољу.

         Најрадије бих плакао и урлао од беса. Уосталом, то сам малопре и радио. И могу само да кажем да се надам да ће после овог дна, овог пузања, овог клечања доћи устанак и да ћемо се усправити. И да ћемо се сетити да имамо кичму. Јер, ови људи су немилосрдни. Они никада неће стати.

         Сваки пут сам мислио да је – дно. Али, они нашу главу сваки пут још дубље забију у блато…

         Постоји само један начин да се повуку црвене линије. Да овај народ каже „нe” и поврати изгубљено достојанство. Отворите уџбенике из основне школе и погледајте који је то начин и шта ће се свима вама догодити када дође слобода».

         Википедија о Фајгељу:

         Андреј Фајгељ (Нови Сад, 12. мај 1978) је српски филолог, политичар и културни радник. Био је годину и по дана директор Културног центра Новог Сада, а сада је доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Доктор је француског језика и књижевности. Био је и заменик председника странке Трећа Србија до промене статута странке.

         Магистарске и докторске студије завршио је на Универзитету Монпелије III у Француској. Докторску тезу Упоредна фразеологија и идеологија у епици: Хомер, француско витешко песништво, гусле одбранио је са највишим похвалама. Добитник је више стипендија и награда за успех у студијама и аутор више научних радова и популарних чланака.

         Један је од оснивача Центра за савремену едукацију у Новом Саду и Међународне иницијативе за праћење антисрбизма. Покренуо је више успешних пројеката: Радна етика у Србији, Европски дан комшија, производња српске ћириличке тастатуре, извињење шпанске националне телевизије српском народу поводом неистините репортаже о Јасеновцу.

         Председник је Организационог одбора за пријаву Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године. Члан је управног одбора Балканског удружења православне омладине.

         Говори француски, енглески, грчки, италијански и шпански, влада латинским, старогрчким, руским и немачким, служи се албанским, хебрејским и другим језицима.

         Са супругом Јованом, професорком италијанског језика, има четворо деце и то два сина и две ћерке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари