Ниш главни за гашење великих пожара широм Европе

Отворен руско-српски Хуманитарни центар за ванредне ситуације

* У Хуманитарном центру ће дежурати противпожарна авијација руског Министарства за ванредне ситуације која је екипирана да оперативно реагује чак и на велике `природне пожаре` широм Европе. Руско министарство ће у дирекцији Центра имати четири стална представника у чијој надлежности ће бити `практична питања координације и реаговања у ванредним ситуацијама`

         У НИШУ  је отворен  руско-српски Хуманитарни центар за ванредне ситуације.

         Претходно су у здању нишке градске управе заменик министра РФ за ванредне ситуације Владимир Пучков и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић потписали међудржавни споразум о формирању Хуманитарног центра и његов статут.

         У Хуманитарном центру ће дежурати противпожарна авијација руског Министарства за ванредне ситуације која је екипирана да оперативно реагује чак и на велике `природне пожаре` широм Европе. Руско министарство ће у дирекцији Центра имати четири стална представника у чијој надлежности ће бити `практична питања координације и реаговања у варедним ситуацијама`.

         Иначе, Пучкова је на нишком аеродрому дочекао Дачић на челу мешовите делегације надлежних државних институција Србије. Пучков и његов домаћин заједно су извршили смотру руског одреда за разминирање, а потом и разгледали здање у којем је смештен Хуманитарни центар чији главни задаци ће, поред разминирања, бити реаговање на велике пожаре и друге природне катастрофе и обука српских спсцијалиста за ванредне ситуације.

         Дачић и Пучков су присуствовали и предаји `српској сдтрани` 30 тона руске хуманитарне помоћи која је у Ниш достављена авионом Ил-76: спасилачког комплекса, електростанице, одеће, обуће, медицинске опреме и лекова.

         Реч је о другој партији руске хуманитарне помоћи Србији јер су камиони 179. Спасилачког центра Министарства РФ за ванредне ситуације 23. априла у Ниш већ довезли 37,6 тона опреме за Центар: чамце, пећи, пумпе...

         Пучков и Дачић су започели преговоре о сталном базирању у Нишу једног хеликоптера руског Министарства за ванредне ситуације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари