НИКОЛИЋ: У преговорима са Приштином учествоваће Дачић и Ештонова

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОСЛЕ САСТАНКА

СА ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИЦОМ ЕУ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

  • Стигли смо до краја у испуњавању захтева за које смо видели да воде ка независности Косова и Метохије и више нећемо да начинимо ниједан корак у том правцу, а то сам рекао и на Генералној скупштини, упозорио је Томислав Николић
  • Не мислим да треба да тражимо много да бисмо нешто добили, већ да напишемо шта желимо и да од тога не одустајемо
  • Србија је озбиљна земља са историјом и традицијом и спровешће оно што је договорила претходна влада
  • Председник Србије је навео и да је са високом представницом ЕУ било речи о односима Србије и Русије и да ју је обавестио да се од Москве тражила подршка за буџет, јер нам нико други није притекао у помоћ
  • Сложили смо се да односи са другим државама не могу да буду угрожени зато што желимо да постанемо члан ЕУ - нагласио је Николић

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је данас у Њујорку, после састанка са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, да Београд за разговоре са Приштином треба да одреди шефа преговарачког тима на највишем могућем политичком ниовоу.

       Николић је рекао да ће Унију у тим разговорима представљати Ештонова, а да би Србију могао да представља председник владе и додао да ни он сам не бежи од одговорности да га овласте за то.

       Председник Николић је рекао да га је висока представница обавестила да Унија не инсистира на признавању независности, нити да ће на томе инсистирати, на шта је Николић одговорио да би то било и узалудно.

       На питање да ли ће власт испунити захтев о укидању институција на северу Косова, Николић је рекао да би то било промовисање независности Косова, и да се то не може очекивати од ове владе.

       „Стигли смо до краја у испуњавању захтева за које смо видели да воде ка независности Косова и Метохије и више нећемо да начинимо ниједан корак у том правцу, а то сам рекао и на Генералној скупштини”, рекао је Николић.

       Према његовим речима, „неко други би морао да победи у Србији са идејом да призна КиМ”, за шта је казао да је „за дуго година унапред немогуће”.

       „Не мислим да треба да тражимо много да бисмо нешто добили, већ да напишемо шта желимо и да од тога не одустајемо”, нагласио је Николић.

       Он је додао да је Србија озбиљна земља са историјом и традицијом и да ће спровести оно што је договорила претходна влада.

       Николић је новинаре обавестио да ће платформа коју ће представити Београд бити припремљена одмах по његовом повратку у Београд.

       Говорећи о безбедносној ситуацији на Косову, Николић је рекао да је НАТО једина заштита за Србе на тим просторима, али да је грађанима „тешко да живе поред оклопних возила и сазнања да вас је неко безмало окупирао”.

       Николић је казао и да је са Ештоновом договорио да се на северу Косова одмах обезбеде мир и безбедност и много бољи живот за грађане него сада.

       Председник Србије је истакао да се ништа више „неће радити за ноћ или дан” пред извештај ЕУ.

       Председник Србије је навео и да је са високом представницом ЕУ било речи о односима Србије и Русије, и да ју је обавестио да се од Москве тражила подршка за буџет, јер нам нико други није притекао у помоћ.

       „Сложили смо се да односи са другим државама не могу да буду угрожени зато што желимо да постанемо члан ЕУ”, додао је Николић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари