НИКОЛИЋ: О Космету треба да преговарају премијер или председник Републике

Новоизабрани председник Србије позвао коалиције око ДС и СПС да се што пре изјасне о формирању владе

* Уколико Тадић формира владу, та влада треба да изађе са планом за Косово и Метохију око којег бисмо се договорили и који бих подржао. Уколико се то убрзо не догоди, остаје да сазовем састанак и сам предложим начин решавања тог проблема. Устав је ту потпуно јасан, потребно је да видимо да ли смо се увек кретали у границама које Устав одређује и да видим да ли имамо решења око којих имамо сагласност и иза којих ће стати цела Србија

* Треба одмах подићи ниво преговора о Космету на ниво председника Владе или председника Републике, са изузетком Тачија, са којим нико не може да преговара док постоји озбиљна сумња да је извршио злочине над Србим

* Уколико влада не жели да преговара, затражићу мандат да ја преговарам. Не желим да се склањам, нећу да будем иза зида и истурам неке чиновнике

* Гувернер се нада да ће успети да заустави раст евра. Забринут је због тога што огромна средства одваја НБ Србије да стабилиузује курс. ММФ мора да се што пре врати у земљу да наставимо договоре. Опасно је да не дођемо у ситуацију као Грчка. Догорело је до ноката, нема времена за губљење. Они који су били на власти, ако сада формирају владу, морају много боље да раде

* Могло би да се каже да су се политичари брзо помирли после ових избора. Знало се да ће разлика бити мала између партија победница и губитника. Помирило нас је сиромаштво и тешка ситуација

* У Москви ћу – на конгресу Јединствене Русије – говорити као председник СНС. Потом идем у Брисел. Обавезујем се да нећу крити оно што ми у Бриселу буду саопоштали да су обавезе Србије. Нећу лагати и крити од грађана оно што се од нас тражи и оно што преговорамо са ЕУ. Посебно у односима о Косову

* Желим да будем човек који ће грађанима рећи шта су коначни услови ЕУ што се тиче Косова, јер мени то нико никада као члану опозиције није рекао. Морам знати шта траже они који су признали независност Косова

          ВРЕМЕ је да они који су најавили да имају већину то и саопште и понуде решење. Треба нам реформска влада што пре, јер имамо тешку економску ситуацију коју морамо што пре да решавамо.

Не знам ко ће да формира владу, чини ми се да ће то да ураде демократе, СПС и странке бивше коалиције, али их молим – нагласио је новоизабрани председник Србије Томислав Николић у интервјуу РТС - да о томе одлуче што пре пошто бих желео да што пре поверим мандат за састављање владе.

          * Од јуче нисте ни члан СНС?

          -  То сам обећао грађанима, јер тако схватам политику. Рекао сам да не могу да будем председник странке пошто сам изабран за председника Србије. Србија ми је приоритет, а не странка. Све странке ће бити за мене равноправне. Тако да више нисам ни члан странке. Било ми је тешко, али сам морао да донесем ту одлуку.

          * Ви сте направили СНС, може ли да оде у другом правцу?

          - Мој заменик је Вучић, 20 година сам с њим и не сумњам у њега и друге сараднике у партији.

          * Желите да будете председник свих грађана. Како да придобијете оне грађане који вам нису наклоњени?

          - Радом, идејама. Немам сукобе са грађанима, залагаћу се за развој демократије. Показаћу да сам демократа. Ко год да формира владу радићу на томе да сарађујем с њом. Мој задатак ће бити да покажем да је Србија демократска и трудићу се да сарађујем са владом у интересу грађана Србије.

           * У току је формирање владе. Колико сте укључени у тај процес?

          - Нисам укључен, нисам још положио заклетву. Уколико договор о формирању владе постоји - треба да га странке саопште. Ако Владу формирају ДС, СПС - нека то саопште што пре. Планирам да положим заклетву пред новим парламентом, јер стари сазив парламента практично више и не постоји. Не би било добро да било ко од странака одуговлачи са формирањем до последњег рока, у септембру, јер су сви свесни колико то тешко може да буде за Србију.

           * Рекли сте да ћете мандат прво поверити СНС?

          - Ако је створена већина и то дођу да ми кажу, онда немам разлога да преговорам са шефовима посланичких група, него ћу мандат дати онима који тврде да је имају.

          * Говори се о опструкцији формирања владе? Ако ваша странка не добије мандат...

          - У СНС сам оставио врло озбиљне људе и не пада им на памет да то раде. А ДС и Тадић, који је изгубио изборе за председника, треба да не оклевају него да кажу имају ли већину. Нека се договоре што пре и утолико и сада молим Тадића да буде одговоран и изјасни се.

          * Није тајна да сте се чули са Тадићем? Јесте ли ово рекли њему?

          - Не водим с њим приватне разговоре, рекао сам му ово већ пре. Рекао сам ово и Дачићу. Знам да је Тадићу тешко, био је председник Србије, тешко му је сад, то разумем.

          -  Уз то, желим да започнемо разговоре са ЕУ о приступању, да сазнамо шта су услови ЕУ. Бићемо суочени са великим искушењима, ми желимо да отпочнемо преговоре са ЕУ о приступању. Желео бих да знам шта је пре тога испостављено као захтев, шта смо пре тога прихватили као своје обавезе, а како изгледају ти договори са привременим институцијама у Приштини. Шта смо ми ту све прихватили...

          * Рекли сте да желите као председник да водите преговоре са Косовом?

          - Треба подићи ниво преговора. Друго, за решавање питања Косова и Метохије, потребан је широки консензус. Уколико Тадић формира владу, та влада треба да изађе са планом за Косово и Метохију око којег бисмо се договорили и који бих подржао. Уколико се то убрзо не догоди, остаје да сазовем састанак и сам предложим начин решавања тог проблема. Устав је ту потпуно јасан, потребно је да видимо да ли смо се увек кретали у границама које Устав одређује и да видим да ли имамо решења око којих имамо сагласност и иза којих ће стати цела Србија.

         - Не желим да будем човек који преговара о Космету, него онај ко представља сложну Србију у тим преговорима. Тачно је да Влада води спољну и унутрашњу политику. Треба одмах подићи ниво преговора на ниво председника Владе или председника Републике, са изузетком Тачија, са којим нико не може да преговара док постоји озбиљна сумња да је извршио злочине над Србима.

        - Уколико влада не жели да преговара, затражићу мандат да ја преговарам. Не желим да се склањам, нећу да будем иза зида и истурам неке чиновнике. Али, да би преговарао председник владе или државе, он мора иза себе имати сагласност свих странака, да би то тако и грађанима било представљено, да Србија коначно зна шта се то дешава са КиМ. Нећу да се склањам, али хоћу да имам сагласност свих око наших ставова.

          * О сарадњи са владом?

          - Тадић можда није заговорник кохабитације, али морамо да сарађујемо, нисам толико горд да бих одбијао сарадњу. Хоћу да нађемо концензус о најважнијим питањима, критиковаћу их ако не мислим да раде добро, подржаваћу их у ономе што мислим да је добро. Посебно у борби против криминала и корупције.

          * Политичка реалност говори да договор између странака мора бити чвршћи, јаснији...

          - Да, то је тачно. Тадић признаје да сам победио, али неки медији још не признају. Они измишљају, износе лажи о неким договорима међу партијама, о договорима са амбасадорима и Мери Ворлик, амбасадорком САД. То су неистине!

          * Где се налази Србија сада?

          - Она је у великој задужености, стижу нам ануитети сваког месеца, много смо задужени у последње две године. Реформа правосуђа је била лоша, медији су недемократски, правосуђе је у лошем стању. То су индикатори да се налазимо јако ниско. Перцепција о корумпираности Србије је велика. Грађани су показали да су за промене.

          * Очекују ли грађани од вас брзе промене, да нису они нереални?

          - Нисам обећавао брзе промене. Владу ћу критиковати кад заслужи. Чујем да наплата ПДВ иде лоше у последња три месеца, па ћемо морати да узимамо нове кредите.

          * Кад ви треба да почнете да примате критике?

          - Не треба ми период поштеде, за сваку одлуку и поступак спреман сам да примим критике одмах.

          * Састали сте се са гувернером, шта се дешава са динаром?

          - Он се нада да ће успети да заустави раст евра. Забринут је због тога што огромна средства одваја НБ Србије да стабилиузује курс. ММФ мора да се што пре врати у земљу да наставимо договоре. Опасно је да не дођемо у ситуацију као Грчка. Догорело је до ноката, нема времена за губљење. Они који су били на власти, ако сада формирају владу, морају много боље да раде.

          * Постоји утисак да су се политичари брзо помирли после ових избора?

          - Могло би то да се каже, знало се да ће разлика бити мала између партија победница и губитника. Помирило нас је сиромаштво и тешка ситуација.

          * Шта ћете сматрати својим успехом?

          - Ако будемо имали добру Владу то ћу сматрати успехом. Ако не будемо живели боље - сматраћу то својим неуспехом.

          * Потребан вам је јак кабинет. Правите ли га?

          - Још нисам почео тај посао. Узео сам систематизацију, видим да је председник правио паравладу, скоро сваки ресор је имао покривен у Председништву, као у влади. Смањићу те трошкове, свакако.

          * Сутра идете на Конгес Јединствене Русије, као председник СНС...

          - Све сам учинио да направимо споразум са Јединственом, Русијом. Позван сам да говорим на њеном конгресу још пре месец дана. И бићу тамо као председник СНС. Оставка у странци коју сам поднео биће усвојена идуће недеље јер хоћу на конгресу да говорим као председник СНС.

          - А потом идем у Брисел. Уставом, смо се обавезали на европске стандарде, на реализацију тих вредности. Обавезујем се да нећу крити оно што ми у Бриселу буду саопоштали да су обавезе Србије. Нећу лагати и крити од грађана оно што се од нас тражи и оно што преговорамо са ЕУ. Посебно у односима о Косову.

          - Од ЕУ много тога зависи. Србија треба да буде у Унији, и то желим. Нама сарадња са Европском унијом представља уређивање земље и Уставом смо обавезани на европске вредности, јер то је будућност за Србију. Желим да будем човек који ће грађанима рећи шта су коначни услови ЕУ што се тиче Косова, јер мени то нико никада као члану опозиције није рекао. Морам знати шта траже они који су признали независност Косова.

          * Где себе видите у борби против криминала и корупције, пошто то носи и ризик за личну безбеност?

          - И јуче сам рекао да је то тежак посао.Тадић га је започео, тај посао није довршен и он заслужује зашититу. И ја ћу се борити и убрзаћу ту борбу. Криминалци имају да се пуше. Не може се добити битка лежећи на душеку, криминал је велико зло.

          * Ко ће вас обезбеђивати, војска или полиција?

          - Председник може да бира, али мислим да ће то бити полиција. Имам поверења у полицију, иако би ме могла обезбеђивати и војска.

          * Како ће грађани долазити код вас? Претходни председник је имао народну канцеларију?

          - Тој канцеларији је било главно да прикупи примедбе, приговоре и достави их. Гледаћу да будем доступан грађанима у сваком слободном тренутку. Волео бих да се крећем слободно, да возим сопствени ауто слободно.

          * Како ћете се осећати да вам говоре `председниче`?

          - Навикнућу се, и Вучић ме стално ословљава председниче. Навикнућу се већ!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари