НИКОЛИЋ: Хладићемо односе са ЕУ само ако грађани Србије тако одлуче

Новоизабрани шеф државе рекао московским медијима да машта о томе да Србија постане стратешки партнер Русије

* Још нисам чуо да ЕУ тражи да признамо Косово. У Брисел путујем 13. јуна да бих сазнао да ли је нешто такво било у договорима са господином Тадићем. О ономе што сазнам – обавестићу грађане Србије апсолутно јасно и отворено

* Немам право да захлађујем односе – то морају да реше грађани Србије. Ако они тако одлуче – охладићемо односе. Међутим, мислим да до уласка у ЕУ (када тееоретски такав услов може да буде постављен) имамо довољно времена да своју државу развијамо према принципима на којима, на пример, почива Немачка. Веома бих волео да Срби у Србији живе као Немци у Немачкој

* Веома би волео да Србија не мора бирати између уласка у ЕУ  и споразума о слободној трговини са Русијом, односно – да јој буде отворен пут и на Исток и на Запад. Сматрам да се споразумом са Русијом можемо служити све док не постанемо земља чланица ЕУ. А за то време ћемо се толико развити да нам Русија не мора давати царинске олакшице и потпуно ослобађање од царина

* Ако Русија припреми «списак Милошевића» (оних из Хага и ЕУ  који су криви за његову смрт), она ће га са доказима проследити Хашком трибуналу. Биће веома драгоцено ако Русија буде у стању да обезбеди доказе пошто већ постоје. У Србији постоји отворена сумња да је Милошевић свој живот завршио под веома сумњивим и тајанственим околностима

* Србија је дужна да се активније укључи у рад Хашког трибунала и да својим грађанима помаже да доказују невиност, а не да само асистира Хагу у доказивању њихове кривице. Сматрам да стране у хашким процесима морају да буду у равноправном положају, а Србија може да ту равноправност обезбеди

* Србија се мора упознати са основама на којима ће бити створена Евроазијска унија. Србија треба да ступа у све за себе погодне економске савезе у свету, поготово ако се формирају уз учешће Русије. Србија, међутим, неће улазити у војне савезе

 

Из Николићевог интервјуа московској агенцији Интерфакс

Нема рата са НАТО, наратовали смо се

* Према Уставу Србије, ми немамо право да се одрекнемо КиМ. Ја сам и досад иступао да је Косово неодвојиви део Србије. Али, то не значи да смо спремни да са њима ратујемо. О томе не може бити ни говора. Ми смо више него довољно настрадали од ратова

* Сада је Русија постала важан инвеститор у Србији, а такође «тврди заштитник животно важних интереса Србије у Савету безбедности УН»

          РУСИЈА је спремна да Србији одобри крупан кредит, а Србија да размотри питање признавања независности Јужне Осетије и Абхазије – ово је резултат разговора председника две земље, Владимира Путина и Томислава Николића, у Москви.

          Парламент Србије може у блиској будућности размотрити питање признања независности Абхазије и Јужне Осетије- изјавио је новоизабрани председник Србије у интервјуу радио-станици Ехо Москве. Он је при том указао да је то `недопустиво упоређивати са признањем Косова`.

          Ради ослобођења Косова, према његовим речима, Србија је спремна да жртвује чак и улазак у ЕУ.

          «До овога часа нисам чуо да је услов (за ЕУ) да признамо независност Косова и Метохије. Ми то не бисмо могли да урадимо чак и ако бисмо у том моменту морали да прекинемо све преговоре.

          У интервјуу Интерфаксу, председник Србије се изјаснио против војног решења косовског проблема.

          «Према Уставу Србије, ми немамо право да се одрекнемо КиМ. Ја сам и досад иступао да је Косово неодвојиви део Србије. Али, то не значи да смо спремни да са њима ратујемо. О томе не може бити ни говора. Ми смо више него довољно настрадали од ратова. Не може, утолико пре што се у покрајини налази НАТО, мада под заставом Уједињених нација. Ми смо за преговоре и за зајединичко утврђивање будућих односа» - рекао је председник Србије.

          Николић је оценио да су односи Русије и Србије – од почетка 21. века па до 2007-2008. – били у очевидној стагнацији и да се Србија `отворила` према Русији тек након потписивања енергетског споразума. Сада је Русија, како је рекао, постала важан инвеститор у Србији, а такође «тврди заштитник животно важних интереса Србије у Савету безбедности УН».

          «Маштам о томе да Србија постане стратешки партнер Русије» - признао је председник Србије.

          Према Николићевој оцени, активни односи две земље развијају се углавном `по линији енергетике`, али то није довољно. При том је рекао да перспективу развоја види у сарадњи у области нових технологија и развоју тешке индустрије.

          «Русија би у нашој земљи могла направити нове хидроцентрале, а треба, уз остало, привести крају градњу рафинерије и гасне станице» - рекао је Николић.

          Додао је да би његова земља, за узврат, у Русију могла испоручивати `еколошки чисте пољопривредне производе`.

 

Из Николићевог интервјуа руском државном радију Глас Русије

Москва нам је поклоном дала шансу, али...

* Очевидно је да ми више не можемо владати у Приштини, али је исто тако очевидно да ни Приштина не може владати у Косовској Митровици

* Неопходно је да што брже дођемо до консензуса са  парламентским партијама, зато што је очито да Приштина спрема и дипломатскее, политичке и друге форме офанзиве на север Косова и Метохије

          ПРЕ почетка конгреса Јединствене Русије, чији је био гост, Николић је да ексаклузивни интервју руском државном радију Глас Русије.

          Упитан - може ли се очекивати да са вашим доласком на функцију председника у руско-спрским односима наступи нова етапа и шта су у томе његови приоритети? –Николић је, поред осталог,  рекао: «Русија је и сада значајан партнер Србије, али је моја победа – победа идеје да је са Русијом неопходно сарађивати у истој мери у којој смо досад сарађивали са Европском унијом.

          Новоизабрани председник Србије је Гласу Русије у наставку рекао:

          - Наше народе повезују узајамна љубав, историјско заједништво, вера, језик, обичаји. Међутим, наша сарадња, поред овога, мора бити заснована на економским односима, зато што Русија и Србија из њих могу да извуку корист за своје грађане. Србија може снабдевати Русију не само аграрним производима, него и индустријском робом. Русија може обезбедити Србију енергентима које Србија може плаћати и робом, а не само новцем. Русији је Србија потребна чак и као члан ЕУ. Као поуздани партнер у ЕУ. Зашто Немачка и Русија не би сарађивале при посредовању Србије, поготово што би нам то омогућило да отворимо додатна радна места. Русија много чиме може помоћи Србији, али Србија за себе ништа неће тражити на поклон.

          * Очевидно је да је Јужни ток засад – наш основни економски пројекат. Какви још пројекти могу бити интересантн Београду?

          - Јужни ток је основа наше сарадње, али и Русија и Србија још много тога могу понудити једна другој. У руским релацијама, ми смо маленя земља, али су Русији потребни и такви партнери. Нас много шта повезује са Русијом и ја се надам да Јжни ток неће бити једина нит која нас повезује.

          * Како Србија под вашим руководстом планира да се бори за очување своје териториалне целовитости? Јесте ли спремни да преиспитате резултате споразума достигнуте на преговорима измеду Београда и Приштине под покровитељством ЕУ?

          - Током предизборне кампање наступао сам као човек који има свој оквир за Косово и Метохију. Тај оквир нису одредили толико моји лични погледи, колико, пре свега, Устав Србије који не дозвољава да се разговара о независности Косова и Метохије а да се не сазна мишљење грађана на референдуму.

          Што се тиче текућих преговора  између Србије и институција власти у Приштини, још док сам био у опозицији, тражио сам да се воде на највишем нивоу. Да се председник и премијер не крију иза министарских чиновника. Инсистираћу на томе да или председник владе  или ја, ако за то добијем потребна овлашћења, обавимо консултације са парламентским партијама  ради долажења до консенсуса поводом Косова и Метохије.

          Очевидно је да ми више не можемо владати у Приштини, али је исто тако очевидно да ни Приштина не може владати у Косовској Митровици.

          Неопходно је да што брже дођемо до консензуса са  парламентским партијама, зато што је очито да Приштина спрема и дипломатскее, политичке и друге форме офанзиве на север Косова и Метохије.

          * Јесте ли спремни на хлађење односа са Бриселом ако ЕУ буде и даље вршио притисак на Београд да призна независност Косова?

          - Још нисам чуо да ЕУ тражи да признамо Косово. У Брисел путујем 13. јуна да бих сазнао да ли је нешто такво било у договорима са господином Тадићем. О ономе што сазнам – обавестићу грађане Србије апсолутно јасно и отворено.

          Ја немам право да захлађујем односе – то морају да реше грађани Србије. Ако они тако одлуче – охладићемо односе. Међутим, мислим да до уласка у ЕУ (када тееоретски такав услов може да буде постављен) имамо довољно времена да своју државу развијамо према принципима на којима, на пример, почива Немачка. Веома бих волео да Срби у Србији живе као Немци у Немачкој.

          * Улазак у ЕУ  принудиће Србију да се одрекне споразума о слободној трговини са Русијом. Не мислите ли да ће Србија у неком тренутку морати да изабере са киме ће градити надаље економске односе?

          - Веома би волео да Србија не мора бирати, односно – да јој буде отворен пут и на Исток и на Запад. Сматрам да се споразумом са Русијом можемо служити све док не постанемо земља чланица ЕУ. А за то време ћемо се толико развити да нам Русија не мора давати царинске олакшице и потпуно ослобађање од царина. Русија нам је тим поклоном дала шансу да се разбијемо толико да нам више нису потребни поклони, само што ми предности тог споразума за 12 година нисмо искористили како је требало.

          * У Русији се разматра идеја прављења тзв. «списка Милошевића», то јест – списка чиновника Хашког трибунала и ЕУ који су на овај или онај начин криви за смрт председника Милошевића. Шта Ви о томе мислите?

          - Ако Русија припреми такав захтев, она ће га са доказима проследити Хашком трибуналу. Биће веома драгоцено ако Русија буде у стању да обезбеди доказе пошто већ постоје. У Србији постоји отворена сумња да је Милошевић свој живот завршио под веома сумњивим и тајанственим околностима.

          Србија је дужна да се активније укључи у рад Хашког трибунала и да својим грађанима помаже да доказују невиност, а не да само асистира Хагу у доказивању њихове кривице. Сматрам да стране у хашким процесима морају да буду у равноправном положају, а Србија може да ту равноправност обезбеди.

          * Какво је Ваше мишљење о Хашком трибуналу уопште? Колико је заиста легитиман и суд? Како објаснити то што је шест оптужених умрло у Хагу не одчекавши завршетак суђења?

          - Није умрло шест, већ 11! Мада, ако говоримо отворено, трибунал је основан и по жељи Русије. Србију више не може да утиче на саму чињеницу његовог постојања. Доневши закон о сарадњи са трибуналом, Србија га је признала, па мислим да  је Београд напросто доужан да сачека његово затварање, дајући пуну подршку оптуженим. 

 

Из Николићевог интервјуа руској агенцији REGNUM

У ЕУ, али не по сваку цену

* Територија Косова и Метохије – то је цена коју никада не можемо платити. Што се тиче Косова и Метохије као територије Србије, инсистираћу на томе да о томе питању буде достигнут национални консензус. Да тим поводом буду јединствени и власт и опозиција

* REGNUM: За президентства Бориса Тадића српске власти су водиле једнострани спољнополитички курс уласка у ЕУ по сваку цену. Спремате ли се да нешто мењате на том плану?

         - Током изборне кампање сам отворено говорио да Србија треба да уђе у ЕУ, али не по сваку цену. Ништа не треба радити по сваку цену! Територија Косова и Метохије – то је цена коју никада не можемо платити. Што се тиче Косова и Метохије као територије Србије, инсистираћу на томе да о томе питању буде достигнут национални консензус. Да тим поводом буду јединствени и власт и опозиција.

          * REGNUM: Треба ли очекивати промене у политици Београда према Косову и косовским Србима?  Сматрате ли довољном подршку коју им сада пружа Београд?

          - Подршка Србима Косова и Метохије пре свега зависи од међународне заједнице. Та територија сада је под контролом УН. По споразуму који је Србија потписала, тамо сада управља цивилна мисија ЕУ Eulex. Она је дужна да обезбеди апсолутну безбедност косовских Срба. Наравно, тама се сада сукобљавају разни интереси. Албанци желе стопроцентну независност, а подржавају их многе земље ЕУ. Српски утицај на југ од Косовске  Митровице није тако јак као на северу покрајине. Србија има велики утицај у четири града на северу Косова и Метохије. Албанци непрекидно теже да и ту утврде своју доминацију. Немачка тражи да Србија престане да помже инситуцијама српске владе на северу. Тамо је, међутим успостављена потпуна српска самоуправа и тамо фактички нема Албанаца.

         * REGNUM: Како се односите према томе што Русија, заједно са Белорусијом и Казахстаном, формира Евроазијску унију и како Србија са њом може сарађивати?

         - Србија се мора упознати са основама на којима ће бити створена та унија. Србија треба да ступа у све за себе погодне економске савезе у свету, поготово ако се формирају уз учешће Русије. Србија, међутим, неће улазити у војне савезе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари