Негативан став о Хашком трибуналу има 71 одсто Србије

А НАВОДНО САМО 40 ОДСТО СМАТРА ДА ЈЕ ПРВЕНСТВЕНА СВРХА

СУЂЕЊА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ДА СЕ СВА КРИВИЦА СВАЛИ НА СРБЕ

  • Ипсос Стратеџик маркетинг тврди да једва паоловина његових испитаника сматра да Караџић и Младић нису одговорни за злочине који им се стављају на терет

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Већина грађана Србије, њих 71 одсто, има негативан став о Хашком трибуналу, показало је данас представљено истраживање Ипсос Стратеџик маркетинга, спроведено од септембра до октобрапрошле године.

        Врло мало се прате дешавања у суду. Расте проценат оних који кажу да ништа не знају о организацији рада Трибунала, пресуде се не читају, али већина грађана ипак не верује да су поступци пред тим судом правични, рекла је директорка истраживања у агенцији Ипсос Стратеџик маркетинг Светлана Логар.

        На представљању истраживања је речено да су у односу на истраживање из 2009. године са 30 на 40 одсто порастао проценат грађана који сматрају да не би требало сарађивати са Трибуналом у Хагу, јер досадашања сарадња није ништа донела Србији.

        Већина грађана, њих 62 одсто, не прати суђења пред Трибуналом, а 40 одсто сматра да је првенствена сврха суђења за ратне злочине да се сва кривица за ратна страдања свали на Србе.

        У односу на 2009. годину, проценат грађана који су рекли да знају за које се злочине у Хагу суди бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу смањен је са 66 на 58 одсто, рекла је Логар.

        Према њеним речима, у односу на 2009. годину 20 одсто мање младих од 18 до 23 године зна за шта се Караџиæу суди.

        Говорећи о суђењу бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, Логар је рекла да је са 69 на 64 одсто пао проценат оних који знају за шта му се суди у Трибуналу.

        Половина испитаника у Србији сматра да Караџић и Младић нису одговорни за злочине који им се стављају на терет.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари