„Надгледана независност“ Косова престаје у септембру

УВЕРТИРА 2. ЈУЛА У БЕЧУ -

НА ЗАСЕДАЊУ МЕЂУНАРОДНЕ УПРАВЉАЧКЕ ГРУПЕ ЗА КОСОВО (ISG)

  • Биће размотрено „давање зеленог светла косовској влади и скупштини за усвајање пакета уставних и законодавних амандмана“

           ГУРАЈУ западни пријатељи „демократске Србије“, поред којих јој никакви непријатељи нису потребни, брже од „европске перспективе“ Београда.

           Држали су га на ватри свих протеклих година, а сада су већ и формално објавили: да ће „предлог за окончање надгледане независности Косова“ 2. јула у Бечу изнети пред Међународну управљачку група за Косово (ISG). Њен задатак ће бити да „размотри напредак“ који је Приштина до сада остварила, а све је ово најавио портпарол шефа Међународне цивилне канцеларије на Косову, Кристијан Палме.

           Што је још важније, Палме је - и пре расправе у Бечу - саопштио: да ће одлука о „окончању“ бити донета у септембру.

           Како су електронски медији пренели, Палме је Танјугу рекао да ће се размотрити и „давање зеленог светла косовској влади и скупштини за усвајање пакета уставних и законодавних амандмана“.

           На завршном састанку Међународне управљачке групе, у септембру биће окончан њен мандат, након усвајања неопходних измена устава и системских закона.

           Група је 24. јануара у Бечу донела одлуку о припремама за затварање Међународне цивилне канцеларије. На заседању је констатовано да се „Косово сада налази у финалној фази имплементације Ахтисаријевог предлога и због тога ће бити покренуте припреме за организовање окончања надгледања независности и затварање Канцеларије, што се очекује крајем ове године”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари