Није добио «брзо суђење» за Сребреницу, па би скраћењем поступка до «брзог суђења»

Главни тужилац Хашког трибунала најавио скраћивање оптужнице генералу Војске Републике Српске

Серж Брамерц

  • Брамерц је признао да ће тражити брзо суђење бившем ратном команданту Војске РС пошто им није циљ да процес траје „четири-пет година", када, како сам упозорава, постоји ризик од погоршања Младићевог здравственог стања, а што тужилаштво има у виду приликом планирања стратегије за суђење
  • Од власти у Србији почетком новембра очекује извештај о томе где се генерал Ратко Младић тачно крио последњих година како би видео ко му је помагао и “да ли су га они који су били задужени да га траже озбиљно тражили или не"

Пише: Марија М.Зарић

        ХАШКО тужилаштво се неће жалити на одлуку Претресног већа којом је одбачен захтев за раздвајање оптужнице против Ратка Младића и суђење прво за Сребреницу.

        Ово је у сусрету са новинарима, током традиционалног "радног ручка с главним тужиоцем" који организује Удружење страних дописника у Хагу, изјавио главни Хашки тужилац Серж Брамерц. Најављујући да се разматрају различите опције за "редукцију" предмета бившег команданта Главног штаба ВРС, Брамерц је овакав став тужилаштва објаснио тиме “да су оценили да нема правних основа за жалбу".

        - Одлука судија да одбију раздвајање оптужнице показује да се њихово мишљење разликује од нашег, али различито мишљење не представља правну основу за жалбу.Каква ће бити даља стратегија тужилаштва у предмету Ратка Младића, међутим, још није одлучено. Са својим тимом тренутно разматрамо различите опције за редукцију – изјавио је Брамерц.

        Ову прилику је искористио и да се "пожали" јер, како каже, тешко је да се пронађе формула за скраћивање оптужнице, а да се при том не умање "значај и размере злочина за које се оптужени терети».

        - Сигурно је да тужилаштво неће, ради редукције оптужнице, одбацити било који од њена четири сегмента у целини – потврдио је Брамерц и најавио да ће средином следећег месеца упутити редовни полугодишњи извештај УН, нагласивши да питање сарадње држава бивше Југославије са Трибуналом и даље је од огромног значаја.

        Истакавши да више нема оптужених ван домета Трибунала, Брамерц не пропушта прилику да нагласи да тужилаштво и даље редовно шаље локалним властима захтеве за приступ одређеним документима, па и да Трибунал локалним правосуђима доставља документацију прикупљену о злочинима чији починиоци нису процесуирани у Хагу али на њима раде локални судови у региону.

        - До сада је из региона упућено више од пет стотина захтева за достављање документације хашког тужилаштва. Ипак, политичка руководства у региону својим јавним наступима и изјавама не помажу увек развоју те сарадње. На политичарима је одговорност и за чињеницу да значајан део грађана из региона не пружа подршку Трибуналу и није "ваљано информисан" о његовом раду - закључио је Брамерц.

        У скаладу са овом изјавом, Брамерц је такође рекао јуче да од власти у Србији почетком новембра очекује извештај о томе где се генерал Ратко Младић тачно крио последњих година како би видео ко му је помагао и “да ли су га они који су били задужени да га траже озбиљно тражили или не".

        - Чекам на пун извештај о томе премда већ имамо неке изјаве. Очекујем да будем потпуно обавештен када будем у Београду, почетком новембра. Младић је ухапшен на 70 километара од Београда, у кући свог рођака који носи исто презиме. То вероватно није најтеже место где се неко могао пронаћи и вероватно није последње место на којем бих ја тражио бегунца – са дозом револта изјавио је главни тужилац.

        Брамерц је признао да ће тражити брзо суђење бившем ратном команданту Војске РС пошто им није циљ да процес траје „четири-пет година", када, како сам упозорава, постоји ризик од погоршања Младићевог здравственог стања, а што тужилаштво има у виду приликом планирања стратегије за суђење. Ипак, додаје, не зна када можемо да очекујемо почетак, мада изражава наду да ће то бити пре следећег лета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари