Нема одвојеног суђења за Сребреницу!

  ПРВА ПОБЕДА РАТКА МЛАДИЋА И ЊЕГОВИХ БРАНИЛАЦА

  • Судско веће је одбило захтев генералових адвоката да се ратног команданта Војске РС скине оптужба за геницид у Сребреници јер у оптужници нема ни конкретних имена жртава, ни датума, ни места ни утврђених узрока смрти      
  • Судско веће једино обавезало тужилаштво трибунала да до краја октобра одбрани достави комплетну информацију о жртвама којом располаже

        ХАГ, (ФоНет) - Судско веће Хашког трибунала одбило је захтев Тужилаштва за раздвајање оптужница против бившег команданта Војске Републике Српске, оптуженог за геноцид у Сребреници, Ратка Младића, објављено је на сајту Трибунала.

        Веће је одобрило захтев Тужилаштва да се у оптужницу укључи да се Младић терети и за ратне злочине, почињене у селу Бишина, у источној Босни и Херцеговини.

        Веће је проценило да би одобравањем захтева Тужилаштва да се за Младића воде два судска поступка могло да утиче на оптуженог, суђења би била мање ефикасна и непотребно би се оптерећивали сведоци, додаје се у саопштењу.

        Истовремено, Судско веће је одбило захтев Младићевих адвоката да се ратног команданта Војске РС скине оптужба за геницид у Сребреници. Да подсетимо, генералова одбрана је аргументовано доказивала да је то неопходно учинити зато што у оптужници нема ни конкретних имена жртава, ни датума, ни места ни утврђених узрока смрти.     

        Адвокати Бранко Лукић и Милош Шаљић претходно су инсистирали да трибунала одбрани досажтави потпуни списак жртава догађаја у Сребреници у јулу 1995. године. Судско веће је једино обавезало тужилаштво трибунала да одбрани достави комплетну информацију о жртвама. Рок: до краја октобра.

        «Судско веће веће не сматра да је потребно да тужилаштво све детаље прецизира већ у оптужници, али све чиме располаже мора доставити и одбрани» - наглашава се у сопштењу трибунала.

        Да подсетимо, Лукић је у септембру упозорио да оптужница мора садржати имена свих жртаваи нагласио: «Инсистирамо на само на списку свих жртава, него и на прецизним подацима – ко су ти људи и одакле су родом. Инсистирамо и зато што се управо ти подаци све досад крију».    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари