На Маркале донети лешеви из мртвачнице „Кошево”

У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ СВЕДОЧИО БИВШИ ПРЕВОДИЛАЦ

ВОЈНИХ ПОСМАТРАЧА УН МИЛОРАД БАТИНИЋ

Раткo Младић

         НА СУЂЕЊУ генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу данас је исказ дао бивши преводилац војних посматрача УН Милорад Батинић, који је посведочио да је официр Војске Републике Српске Марко Лугоња тврдио да су муслимани подметнули лешеве на сарајевској пијаци Маркале.

         Батинић је, у својству сведока одбране, навео да је Лугоња, на основу телевизијског снимка с лица места, два до три сата после експлозије на пијаци 5. фебруара 1994, рекао представницима УН да је уверен да је реч о „наштиманом процесу“.

         Лугоња је, према Батинићевом исказу, тврдио да је обавештајна служба Војске Републике Српске утврдила да се седам дана уочи експлозије из мртвачнице „Кошево” не врше сахране и да се тела задржавају у мртвачницама.

         „Наша служба је ухватила разговор два возача амбуланте на муслиманској страни. Јасно се чује кад један другоме говоре у шифри: „Донеси ми још леденица”, рекао је Лугоња, према тврдњи Батинића, сугеришући да су „леденице” лешеви који су допремљени на Маркале.

         Батинић је навео да је Лугоња представницима УН указао да је сумњиво и то што су на снимку два човјека бежала са Маркала и што је на пијаци пронађена „нека пластична нога“.

         „Одакле нога, а нема тела“, цитирао је свједок Лугоњине речи.

         Батинић је навео да је Лугоња тада рекао да је број жртава и рањених огроман за једну гранату, те да истакао да Војска Српске то није могла урадити, јер „нам то уопште није било у интересу“.

         Сведок Батинић је додао и да су војни посматрачи УН били „полуслободни” када их је Војска Републике Српске заробила у пролеће и лето 1995, настојећи да тако заустави ваздушне нападе NАТО.

         Батинић је нагласио да су на Грбавици многи цивили страдали од снајперске и артиљеријске ватре са муслиманске стране, као и да су Срби, међу којима је био његов тетак, убијани у Сарајеву.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари