Младићева одбрана: Затворски лекар опструира долазак лекара из Србије

ТРИБУНАЛ СВЕ ТРИ „ГРУПЕ ТЕРМИНА“ ЗА ПРЕГЛЕД ОДРЕДИО ЗА ВРЕМЕ ПОСЛЕ ИЗРИЦАЊА ПРЕСУДЕ

Паулус Фалке

  • У хитном захтеву, који је данас објавио Трибунал, браниоци су поново затражили и да изрицање првостепене пресуде генералу Младићу, заказано за 22. новембар, буде одложено све док се не утврди да ли је он ментално и физички способан за даље учешће у процесу

        ОДБРАНА Ратка Младића затражила је да лекар у притвору Хашког трибунала Паулус Фалке буде оптужен за непоштовање тог суда зато што је Младићу рекао да га неће посетити лекари из Србије.

        У хитном захтеву, који је данас објавио Трибунал, браниоци су поново затражили и да изрицање првостепене пресуде генералу Младићу, заказано за 22. новембар, буде одложено све док се не утврди да ли је он ментално и физички способан за даље учешће у процесу.

        Младићева одбрана у данас објављеном поднеску тврди да је др Паулус Фалке обавестио оптуженог да му у посету неће доћи лекари споља.

        Младић је то пренео браниоцу Драгану Иветићу који га је посетио 3. новембра.

        То је, по тумачењу одбране, „имплицирало да ће он (Фалке) осигурати да не дође до посете српских лекара Младићу, зато што има адекватну негу у притвору“.

        „Ако је то тачно, такав став доктора Фалкеа би компромитовао читав процес и изазвао озбиљне дилеме о ранијим лекарским извештајима, нарочито оним битним за Младићеву способност да му буде суђено“, оценила је одбрана.

        Подсећајући на чињеницу да је управник притвора раније већ одобрио посету лекара из Србије генералу Младићу, заступници одбране тврде да би наведена изјава и понашање доктора Фалкеа „могли чинити намерно опструисање легитимног процеса и одлуке управника притвора“.

        Фалке је, по одбрани, тиме покушао и да наруши Младићева права.

        Одговарајући на тврдњу секретаријата Трибунала да јој је предложио „три групе термина“ за посету српских лекара Младићу, одбрана наводи да су сви термини после изрицања пресуде, насупрот њеном захтеву.

        На назнаку секретаријата да је посету могуће организовати и пре тих термина, браниоци Иветић и Бранко Лукић узвраћају да су за ту могућност прошли рокови.

        Одбрана је затражила и да се о свим тим питањима расправља у термину заказаном за изрицање пресуде Младићу, чије одлагање такође тражи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари