Младићева одбрана тражи генералово ослобађање, умањење казне или ново суђење

У ЖАЛБИ СЕ НАГЛАШАВА: „ОБИМ И ВЕЛИЧИНА ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ СУ БЕЗ ПРЕСЕДАНА“

  • Одбрана, између осталог, оспорава тврдње Судског већа да је постојао удружени злочиначки подухват и да је у њему учествовао Младић. Такође, одбрана оспорава да је здружени злочиначки подухват постојао у Сарајеву и у Сребреници и да је у њему Младић учествовао

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића поднела је данас жалбу на пресуду бившем ратном команданту Војске Републике Српске што је у складу са роком који одбрана имала на располагању са обзиром да је пресуда изречена 22. новембра.

        У свом поднеску одбрана тражи од Жалбеног већа да исправи све правне и чињеничне грешке (errors of law and fact), да поништи или ревидира тачке пресуде од друге до 11. и да га ослободи по свим тачкама.

        Одбрана као алтернативу предлаже ново суђење, као и умањење раније изречене казне.

        У поднеску се подсећа да је Младић осуђен по 10 од 11 тачака оптужнице и осуђен на доживотну робију.

        Одбрана тражи и додатно време за анализу пресуде и неопходна истраживања.

        Одбрана подсећа да је неуролог закључио да је ментално здравље генерала Ратка Младића током суђења и пре изрицања пресуде било лоше због чега он није био ментално способан да учествује у судском поступку.

        Адвокати наглашавају да се сви наводи пресуде могу оспоравати или преиспитати.

        „Због некоректног начина на којима Судско веће водило поступак и кршило процедуру одбрана жели да оспори сваки захтев Тужилаштва који је одобрен и поред њиховог противљења и сваки захтев одбране који је одбачен“, наводи се у поднеску.

        У поднеску који су потписали адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић наводи се да се жалба заснива на више питања укључујући грешке Судског већа, које се односе на процедуру и на тумачење оптужнице.

        Одбрана, између осталог, оспорава тврдње Судског већа да је постојао удружени злочиначки подухват и да је у њему учествовао Младић. Такође, одбрана оспорава да је здружени злочиначки подухват постојао у Сарајеву и у Сребреници и да је у њему Младић учествовао.

        Такође, одбрана сматра да су током поступка Младићу грубо прекршена права на фер суђење.

        „Обим и величина грешака у пресуди су без преседана“, наводи се у жалби.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари