МЛАДИЋЕВА ОДБРАНА: Муслимани нестали код Котор Вароши били су борци

СВЕДОК ХАШКОГ ТУЖИЛАШТВА ЕЛВЕДИН ПАШИЋ ПРИЗНАО ДА

НЕ ЗНА ДА СУ ЊЕГОВ ОТАЦ И ОСТАЛИ МУСЛИМАНИ УБИЈЕНИ

  • Одговарајући на питања Младићевог браниоца Бранка Лукића, сведок је потврдио да је у подручју Котор-Вароши у лето и јесен 1992, након што је његова породица била протерана из свог села, било борби између Муслимана и Срба

         ОДБРАНА генерала Ратка Младића сугерисала је данас пред Хашким трибуналом да су Муслимани који су у јесен 1992. нестали у околини Котор Вароши били борци, а не цивили.

         Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Бранко Лукић, први сведок оптужбе Елведин Пашић - који је са оцем и стрицем био у тој групи, али је по заробљавању пуштен као малолетник - остао је при исказу да су само неки од муслиманских мушкараца били наоружани и учествовали у борбама, али „не цела група“.

         Одговарајући на питања Младићевог браниоца, сведок је потврдио да је у подручју Котор-Вароши у лето и јесен 1992, након што је његова породица била протерана из свог села, било борби између Муслимана и Срба.

         Пашић, који је тада имао 14 година, поновио је да верује да су његов отац, стриц и рођаци, заједно са још око 150 Муслимана, убијени 3. новембра 1992. пошто су се предали српским војницима у селу Грабовица.

         Сведок их је последњи пут видео дан раније, када су се предали, а пре него што су га српски војници са другом децом и женама упутили ка Травнику.

          Елведин Пашић

         Према оптужници која тадашњем команданту Војске Републике Српске, генералу Младићу ставља на терет прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, у околине школе у Грабовици „убијен је један број Муслимана“.

         Пашић је описао „заробљавање и малтретирање“ које је у јесен 1992. преживио, заједно са оцем и рођацима.

         На сугестију одбране, данас је потврдио да је група у којој је био покушавала да се пробије из српског обруча ка Травнику и да је упала у две заседе у којима је било жртава.

         На питање браниоца Лукића да ли сигурно зна да су његов отац и остали Муслимани убијени, сведок је одговорио одречно, али је назначио да су после рата пронађени посмртни остаци његовог стрица.

         Плачући, Пашић је затим позвао све који прате суђење да му помогну да пронађе тело оца.

         У наставку суђења, тужиоци ће као свог другог сведока извести званичника УН Дејвида Харланда који је скоро цео рат у БиХ провео у Сарајеву.

         Током доказног поступка, оптужба ће у спис увести изјаве 413 сведока, од којих ће се само 148 појавити у судници. Искази већине сведока - који су већ сведочили на другим суђењима пред Трибуналом - биће, наводно ради уштеде времена, уведени у доказе у писаном облику, а Младићеви браниоци ће их затим унакрсно испитивати. Само седам сведока исказе ће дати „уживо“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари