Младић у болници због тешке пнеумоније, али му је боље

Србија у Хаг коначно шаље шест специјалиста који ће прегледати све Србе заточене у Схевенингену

  • Ратко Младић лежи у затворској болници, али се тешко и постепено опоравља. Имао је веома тешку упалу плућа и стање је и сада веома озбиљно. Устаје уз помоћ особља које мора да га држи док корача. Антибиотици против упале су ипак дали резултате и Управа затвора је дозволила да га син посети. Дарко се вратио пре два дана, а са оцем је био до недеље – каже за ФАКТЕ генералов бранилац Милош Шаљић
  • На питање - да ли је тачно да је Младић данас причешћен и због чега - Шаљић каже: - Њега често посећује свештеник Војислав Билбија. Са њим се причести, претпостављам и помоли, па често и поразговара, тако да не видим ништа посебно у тој данашњој посети
  • У припреми је одлазак у Хаг лекарске комисије која треба да прегледа Младића и остале хашке заточенике. Данас су предали фотокопије пасоша, а ми смо затражили измену једног лекара, јер нам, у овом тренутку, највише треба пулмолог. И то је данас решено. За сада, поред пулмолога, генерала би требало да посете психијатар, кардиолог и неуролог

Пише: Марија М. Зарић

        СВИ којима је важно здравље генерала Ратка Младића последњих дана су узнемирени. Прво је било саопштено да му је здравствено стање озбиљно погоршано и да је пребачен у хашку болницу „Броново“. А данас:  да га је у затворској болници посетио свештеник СПЦ, отац Војислав Билбија.

        Прошле недеље Младићу је у притворској јединици урађен основни медицински преглед, када је и констатовано да има тешку упалу плућа, због чега је пребачен у болницу, а детаље о његовом стању су знали само холандски лекари, пошто се Младић, из безбедносних разлога, никоме није јавио.

        Званична Србија се поводом генераловог здравља покренула тек кад је његов бранилац Бранко Лукић подигао глас да је “Младић тешко је болестан”. И ставио до знања да су ствари утолико горе што се не зна како је добио упалу плућа (његова претпоставка је била да је све последица исцрпљности и слабог организма). Тек тада је Министарство здравља брже боље организовало конференцију за штампу на којој је најављено да ће у Хаг, колико ове недеље, одлетети комисија од шест лекара који ће прегледати све оне оптужене који седе у Схевенингену, уколико то желе.

 

ЛЕТ ЈОШ НЕИЗВЕСТАН

Милош Шаљић

        Вест да је ратног команданта Војске РС у болници посетио свештеник који га је том приликом причестио, многе је навела на помисао да српска лекарска комисија заиста мора пожурити. Зато су  Факти позвали Младићевог правног саветника Милоша Шаљића.

        - Ратко Младић лежи у затворској болници, али се тешко и постепено опоравља – започиње за Факте разговор адвокат Шаљић. - Имао је веома тешку упалу плућа и стање је и сада веома озбиљно. Устаје уз помоћ особља које мора да га држи док корача. Антибиотици против упале су ипак дали резултате и Управа затвора је дозволила да га син посети. Дарко се вратио пре два дана, а са оцем је био до недеље - пренео је Шаљић.

        На питање - да ли је тачно да га је Младић данас причешћен и због чега - Шаљић каже: - Њега често посећује свештеник Билбија. Са њим се причести, претпостављам и помоли, па често и поразговара, тако да не видим ништа посебно у тој данашњој посети. Стање јесте озбиљно, али се Ратко постепено опоравља.

        Поводом прошлонедељне најаве министра здравља Србије, Зорана Станковића, да је Министарство добило захтев одређеног броја људи који се налазе у притворским јединицама Хашког трибунала за посету лекара из Србије и да је у сарадњи са Трибуналом договорено да их група лекара током ове недеље посети и прегледа, Шаљић каже да је њихов одлазак тренутно у фази преговора.

        - Што се тиче лекарске комисије, у припреми је њихов одлазак у Хаг, али нико још не зна када ће заиста и отићи. Све тренутно зависи од контаката са Трибуналом и надлежним службама које сарађују са Хагом. Данас су предали фотокопије пасоша, а ми смо затражили измену једног лекара, јер нам, у овом тренутку, највише треба специјалиста пулмолог. И то је данас решено. За сада, поред пулмолога, генерала Младића би требало да посете психијатар, кардиолог и неуролог – наглашава Шаљић.

 

СТАР, БОЛЕСТАН И ОРОНУО

Зоран Станковић

        Министар Станковић да је најавио да ће у Хаг бити упућени специјалисти са Војно-медицинске академије и из Клиничког центра Србије и то - лекари који су већ лечили наше људе у хашком притвору, па им оптужени ипак највише верују.

        - То је нешто што је мотивисало и нас да у сарадњи са Трибуналом пошаљемо те лекаре и тиме им омогућимо негу коју они траже. Шест лекара специјалиста, који су ове људе у претходном периоду лечили, посетиће Хашки трибунал и заједно са лекарима Трибунала прегледати све који то желе – најавио је пре неки дан Станковић.

        Адвокат генерала Младића Бранко Лукић још током августа је ударао на сва звона да надлежни у Србији ништа не предузимају како би се обезбедио адекватан лекарски преглед генерала, иако је више него евидентно, још од дана хапшења, да је његово здравствено стање врло лоше. Тек пошто је указао да у Хагу имају разумевања за захтеве одбране и да се заправо овде, у Србији ништа поводом тога не ради, ствари су почеле да се одвијају са мртве тачке.

        - Стар је и оронуо. Имао је до сада три мождана удара, покренуо му се камен у бубрегу, муче га зуби. Нема шта му не фали. Ми још и не знамо од чега је тачно болестан, па нико не може ни да кажемо да ли је терапија добра. До његове медицинске документације не можемо да дођемо без дозволе Хашког трибунала… У Хагу се процедура захутава и нема времена за политчке игре… Не разумемо инертност и недостатак воље да се помогне – упозоравао је данима преко медија Лукић.

 

ЗАВРШИО НА ИНФУЗИЈИ

        Званично поводом генераловог здравља, Хашки трибунал се само једном огласио и то прошле недље, када је њихов портпарол, Нерма Јелачић потврдила да је Младић под медицинским третманом, али више детаља о томе није саопштено.

        - Нисам у могућности да откријем природу тог третмана. А у вези са наводима појединих медија да је Младић колабирао, желела бих да нагласим да је то потпуно нетачно. Кашњење почетка статусне конференције у четвртак, 6. октобра, није имало никакве везе са здравственим стањем оптуженог, већ с кашњењем његовог превоза из притворске јединице до Међународног суда. Ове спекулације не могу ни на који начин да буду доведене у везу са здравственим стањем због којег је сада под медицинским третманом. Хаг наставља да Младићу, пружа најбољу здравствену негу доступну у Холандији – тврдила је Јелачићева.

        И даље остаје неразјашњено, како је и поред све те неге и забринутости, Младић завршио на инфузији у болници, са тешком упалом плућа ...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари