МЛАДИЋ: Без хашких лекара већ био бих код Светог Петра

ЗАТВОРСКИ ЛЕКАР ПАУЛУС ФАЛКЕ ПРЕПОРУЧИО ДА СЕ БРОЈ СУДЕЋИХ ДАНА

У НЕДЕЉИ СМАЊИ СА ПЕТ НА ЧЕТИРИ

  • Господине докторе Фалке, вама, вашем тиму, свом особљу у притвору, које ме прати, обезбеђује, посматра, прегледа, разгледа, дању и ноћу, свом медицинском особљу у притворској јединици које ме је лечило и у болници Бронов, дубоко се клањам и све поздрављам као људе који сте ме извукли са обе ноге из гроба. Да није било ваше пажње, лекова и Божје воље, одавно бих ја био код Светог Петра
  • Др Фалке потврдио да је, због сумње да генерал болује од рака, недавно обављена биопсија и да су резултати били негативни
  • Упозорио је да се Младић „изузетно умара“ на суђењу и открио: „Када дође са суђења, нема снаге ни да се свуче и само лежи у кревету и игнорише вечеру“
  • Младић му је узвратио речима: „Мене, докторе, као човека не изненађује ни најгнуснија истина и чињеница, али ме и најмања лаж - било од кога да је написана, подметнута и речена - избацује из такта“

        РАТНИ командант Војске РС Ратко Младић захвалио се данас Хашком трибуналу и његовом медицинском особљу што су му „спасли живот“.

       На крају расправе о његовом здравственом стању, током које је сведочио лекар из судског притвора Паулус Фалке, Младић се захвалио целом лекарском тиму, али и Трибуналу, о ком је, како је признао, говорио ружно, „јер да није било њих он би одавно био код Светог Петра“.

       „Господине докторе Фалке, вама, вашем тиму, свом особљу у притвору, које ме прати, обезбеђује, посматра, прегледа, разгледа, дању и ноћу, свом медицинском особљу у притворској јединици које ме је лечило и у болници Бронов, дубоко се клањам и све поздрављам као људе који сте ме извукли са обе ноге из гроба. Да није било ваше пажње, лекова и Божје воље, одавно бих ја био код Светог Петра“.

       Напомињући да „мора да похвали и Трибунал“, иако је о њему ружно говорио, Младић је казао: „Да нисам овде дошао, давно бих био у вечним ловиштима. Дубоко се свима захваљујем, од чистачиче до власника Бронова, спасили сте ми живот, хвала вам“.

       Доктор Фалке претходно је препоручио судијама да радну недељу у процесу Младићу смање са пет на четири дана због нарушеног здравља оптуженог. 

       Лекар судског притвора прецизирао је да је стање Младића - који је у прошлости преживио три мождана удара - „стабилно“ и да нема промјена на горе.

       Фалке се није сложио са медицинским експертима одбране да код Младића постоји ризик од излива крви у мозак. Због умора и стреса на суђењу, по његовим речима, код оптуженог су уочљиве последице преживљених можданих удара, попут тешкоћа у говору и опадања снаге мишића.

       По његовим речима, Младић пати од повишеног крвног притиска, који се регулише лековима, и почетне артериосклерозе и дијабетеса.

       Фалке је потврдио да је, због сумње да генерал Младић болује од рака, недавно обављена биопсија и да су резултати били негативни. Лекар је додао да је Младић изгубио на тежини.

       Он је казао и да је приметио да се Младић „изузетно умара“ на суђењу. 

       „Када дође са суђења, нема снаге ни да се свуче и само лежи у кревету и игнорише вечеру“.

       Младић је, по речима Фалкеа, изгубио на тежини и има шест килограма мање (74) него што је имао (80) када је 2011. доведен у притвор.

       Председавајући судија Алфонс Ори прецизирао је да је Младић прошле године, када је боловао од упале плућа, имао „мање од 60 килограма“. 

       Доктор Фалке изјавио је и да Младић, по налазу психијатара, сведочења на суђењу прихвата „веома болно и узнемирујуће“, што можда утиче на његов апетит.

       Младић је о томе у судници рекао: „Мене, докторе, као човека не изненађује ни најгнуснија истина и чињеница, али ме и најмања лаж - било од кога да је написана, подметнута и речена - избацује из такта“.

       Обраћајући се лекару, Младићје рекао да му „пола тела не ради, а како друга половина ради, а ви сте то описали и хвала вам на поштеном и људском сведочењу данас о мом здрављу. Хвала вам, ви сте мој пријатељ и члан моје породице“.

       Одлуку о захтеву одбране да се број радних дана на суђењу Младићу смањи са пет на четири, расправно веће донеће накнадно.

       Младићев бранилац Ненад Петрушић наставио је, после расправе о генераловом здрављу, унакрсно испитивање сведока оптужбе Момира Николића.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари