Хашки трибунал објавио да ће пресуду Ратку Младићу изрећи 22. новембра

ДА ЈЕ У ДАНАШЊЕМ СВЕТУ ИШТА НОРМАЛНО - ОВИ НЕ БИ НИ ПОСТОЈАЛИ

        ХАШКИ трибунал изрећи ће првостепену пресуду генералу Ратку Младићу 22. новембра, саопштио је данас тај суд.

        Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимањеm припадника Унпрофора за таоце, 1992-1995.

        Оптужница, у пет тачака, Младића терети за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као злочине против човечности.

        У додатних пет тачака, Младић је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

        Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је он, крајем маја 2011, после 16 година бјекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

        Тужилаштво је извођење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. Доказни поступак одбране трајао је од маја 2014. до 16. августа 2016.

        У завршној речи, у децембру прошле године, тужиоци су затражили да генерал Младић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и да му суд изрекне казну доживотног затвора.

        Браниоци су тврдили да ниједна тачка оптужнице није била доказана и затражили да Трибунал генерала Младића ослободи кривице.

        Бета 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари