Генерал Младић Ван Линдена назвао „шпијуном ЦИА“

ОДБРАНА СЕ ИЗВИНИЛА И ОБЈАСНИЛА ДА ЈЕ БИО „ВЕОМА УЗНЕМИРЕН“

ИСКАЗОМ КОЈИ ЈЕ СМАТРАО ЛАЖНИМ

Ван Линдена

  • Председавајући судија Баконе Молото није прихватио извињење: „Реците свом клијенту да се мора примерено понашати, ако жели да прати процес... Нека седи ћутке и престане да вређа сведоке. Ако жели нешто да вам каже, нагласио је, нека каже тихо или вам пошаље цедуљу. Уколико се не буде понашао примерено, овај суд може предузети мере“

        ГЕНЕРАЛ Ратко Младић је у понедељак, док му је микрофон био искључен, сведока хашког тужилаштва Ернаута Ван Линдена назвао „шпијуном ЦИА“ и „лажљивом џукелом“. Још је - говорећи неповезано - да тај „није бројао мртве Србе“ и да он и слични „јашући томахавке убијају сиротињу“.

        Младић се данас приликом наставка судског процеса извинио због вређања Ван Линдена.

        Заправо, своје „извињење свима“ није изговорио дирекно, већ га је упутио преко свог адвоката Бранка Лукића у делу расправе који је био затвореном за јавност, али је судија Баконе Молото то потом обелоданио након укључивања камера и јавности.

        Лукић је, иначе, указао да су Младићеве „претеране реакције“ на Линденово сведочење изазване, између осталог, Младићевим нарушеним здравственим стањем. Подсећајући да је оптужени преживео три мождана удара, бранилац је рекао да се Младић због тога лако и брзо узбуђује.

        Младић је био „веома узнемирен“ Ван Линденовим исказом, који је сматрао лажним - објаснио је Лукић.

        При том је сугерисао и да су „претеране реакције оптуженог“ изазване и тиме што је он у судници „уморан, гладан и болестан“, пошто „има проблема са храном“ у судском притвору, а „не може сам себи припремати доручак“.

        Судија Молото све ово није прихватио као објашњење. Изговорио је: „Реците свом клијенту да се мора примерено понашати, ако жели да прати процес... Нека седи ћутке и престане да вређа сведоке. Ако жели нешто да вам каже, нека каже тихо или вам пошаље цедуљу. Уколико се не буде понашао примерено, овај суд може предузети мере“.

        Генералова одбрана је завршила унакрсно испитивање бившег европског мировног изасланика Ирца Колма Дојла.

        Бранилац Драган Иветић сугерисао је да је у пролеће 1992, када је Дојл био на дужности у Сарајеву, Војска Републике Српске артиљеријом гађала зграду Телевизије Сарајево због тога што су из ње деловале муслиманске паравојске.

        Дојл је, међутим, рекао да је у то време често био у згради ТВ Сарајево, али да никада није видео војнике, нити доказе да се из зграде отвара ватра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари