Генерал Младић у време пада Сребренице био у – Београду!

Ратни командант Војске РС рекао у Хагу да БиХ  за њега није држава, него да је то – једино Република Српска

* Младић је Београд назвао «главним градом српског народа» и неколико пута поновио да су Срби са обе стране Дрине «исти народ»

* Генерал је заражио да сви сведоци против њега  «наступе уживо», рекавши да га интересује само «истина». «Те њихове писане изјаве ја не прихватам. Ту преда мном нека кажу шта хоће - нека ме блате

          «НИКАКВА држава БиХ за мене не постоји. За мене је држава једино Република Српска у чијем самстварању учествовао» - рекао је генерал Ратко Младић у Хашком тринуналу. Истовремено је замерио и тужиоцима и свом браниоцу бранку Лукићу што `помињу БиХ  као државу`.

          «Држава БиХ, шта је то? То не постоји. Да је рекао Федерација БиХ - то постоји по Дејтонском споразуму. Зато бих замолио да се омогући да ме посете ови који су на власти у Републици Српској. То је за мене држава. У стварању те државе сам макар колико учествовао».

          Младић је Београд назвао «главним градом српског народа» и неколико пута поновио да су Срби са обе стране Дрине «исти народ».

          Почетак суђења Младићу очекује се 14. маја, али је одбрана поново затражила да процес буде одложен због обимног доказног материјала којег јој доставља тужилаштво.

          Генерал је поновио да је «ратни злочин против мира учињен против СФРЈ». Нагласио је  да се "сада кад више нема ни СФРЈ, ни СРЈ нии Србије и Црне Горе, све свалило на Србију и на нас притворенике». Па нагласио:  «и на српски народ у целини и на Републику Српску".

Судија Алфонс Ори

          Младић се успротивио намери тужилаца да изјаве већине сведока буду у писаном облику, а да их одбрана, ако жели, потом унакрсно испита. Генерал је заражио да сви сведоци против њега  «наступе уживо», рекавши да га интересује само «истина».

          «Те њихове писане изјаве ја не прихватам. Ту преда мном нека кажу шта хоће - нека ме блате. Противим се такође прихватању пресуђених чињеница из других процеса. Можда је то најбоље пресуђено, али ја не прихватам ништа што је пресуђено, јер мени се суди».

          Опет истакавши да је «стар човек» (открио је да је рођен 8. марта 1943.)  да му је «десна страна тела одузета», затражио је додатно време за припрему за суђење. Укључујући више времена за проучавање доказног материјала на компјутеру, за шта га управо обучава особље Схевенингена.

          Младићеви браниоци су, иначе, најавили да ће доказати да генерал има алиби за Сребреницу јер је у време њеног заузимања боравио у Београду на низу састанака, између осталих и с међународним мировним посредницима, као и да је био на једној свадби.

          Сам генерал је желео да већ данас «разјасни» детаље тог боравка, 16. јула 1995, и почео је да објашњава да је тада био у униформи снимљен на београдској ВМА...

          Судија Ори га је, међутим, прекинуо упозорењем да би могао рећи и нешто што би га оптужило, па Младић је, после консултације са Лукићем, прешао на другу тему.

          Генерал је Орија обавестио да ће убудуће устајати кад улазе судије, што до сада није чинио.

          "Устајаћу... не зато што вас уважавам, него што хоћу да учествујем, као особа која је оптужена, на коректан начин", указао је.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари