ЏОРДАН: Видео сам и како Армија БиХ отвара ватру из круга болнице на Кошеву

СВЕДОК ЏОН ЏОРДАН ПРИЗНАО ДА ЈЕ ПРИЛИКОМ ГАШЕЊА ПОЖАРА

У ЦИВИЛИНИМ ОБЈЕКТИМА У САРАЈЕВУ ЧЕСТО ЗАТИЦАО СКРИВЕНО ОРУЖЈЕ

Џон Џордан

  • Ратко Младић затражио преко адвоката да и сам постави два питања сведоку, али му судије то нису дозволиле, уз образложење да сва питања може поставити посредством бранилаца

        ЦИВИЛИ у Сарајеву били су 1992-95. изложени свакодневним нападима са положаја б/х Срба око града - рекао је пред хашким трибуналом сведок оптужбе Џон Џордан.

        Џордан је у то време у Сарајеву био на челу групе међународних ватрогасаца-добровољаца.

        „Свакога дана сам видео како се пуца на цивиле док су обављали свакодневне послове... То је био њихов свакодневни живот“, рекао је Џордан.

        Већина жртава које су његови ватрогасци затицали у запаљеним зградама били су, како је прецизирао, цивили.

        Одговарајући на питања браниоца Ратка Младића Драгана Иветића, сведок је потврдио да су он и његови ватрогасци у Сарајеву били наоружани и да су узвраћали ватру ако би били нападнути током интервенција. То је, по његовим речима, било неопходно зато што је 1992. на послу страдао сваки пети сарајевски варогасац.

        На сугестију браниоца Иветића да се, стога, не може сасвим искључити могућност да су на мети снајперисте у новембру 1994, када је убијен Нермин Дивовић, заправо били наоружани ватрогасци, Џордан је узвратио да је то немогуће.

        „Сто одсто сам сигуран да онај ко је пуцао на дете није могао видјети нас, зато што смо били заклоњени. Нико није могао циљати нас, а убити дете“, нагласио је сведок.

        Током унакрсног испитивања, Џордан је потврдио да је АБиХ из Сарајева гађала положаје ВРС из покретних минобацача, прецизирајући да је 1994. видео како једно такво оруђе отвара ватру из круга болнице на Кошеву.

        Због непрецизности минобацача, испаљене гранате могле су падати и на градско подручје, прихватио је сведок, на сугестију Младићевог адвоката.

        Џордан је потврдио да је 1995. током гашења пожара, био лакше рањен шрапнелом минобацачке гранате за коју верује да је испаљена са положаја АБиХ.

        Казао је и да је током гашења пожара у цивилиним објектима у Сарајеву често затицао скривено оружје.

        Овај сведок је потврдио и да је, као бивши амерички маринац, пре ангажмана у Сарајеву приватно обучавао војнике у иностранству. Негирао је, међутим, да је у БиХ дошао по налогу владе САД.

        Оптужени Младић затражио је преко адвоката Иветића, на крају унакрсног испитивања, да и сам постави два питања сведоку, али му судије то нису дозволиле, уз образложење да сва питања може поставити посредством бранилаца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари