ДОЈЛ: Милошевић 1992. назвао гранатирање Сарајева злочином

ХАШКО СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ РАТКУ МЛАДИЋУ -

ПОЧЕЛО СВЕДОЧЕЊЕ БИВШЊГ ЕВРОПСКОГ МИРОВНОГ ПОСРЕДНИКА

        ПРЕДСЕДНИК Србије Слободан Милошевић назвао је 1992. године гранатирање Сарајева злочином - рекао је бивши европски мировни посредник Колм Дојл (Colm Doyle) сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.

        Генерал Младић је у НАТО  трибуналу оптужен је, поред осталог, и за „терорисање становништва Сарајева дуготрајним артиљеријским и снајперским нападима“.

        Ирски пуковник Дојл био је 1992. лични изасланик лорда Питера Карингтона (Peter Carrington) који је у то време био у улози председника међународне конференције о Југославији.

        Претходне године Дојл је био шеф посматрачке мисије тадашње Европске заједнице у главном граду БиХ.

        Дојл се са Милошевићем у Београду срео 1992. а имао је Карингтонову инструкцију да од председника Србије затражи да употреби „свој утицај на генерала Ратка Младића у вези са гранатирањем Сарајева“.

        „Милошевић је више пута нагласио да је гранатирање Сарајева узалудни и злочиначки акт за који ће починиоци морати да буду кажњени“, рекаоо је Дојл у Хагу, пошто му је тужитељка показала белешке са тог разговора.

        Сведок је рекао и да су ЈНА и Територијална одбрана у БиХ уочи рата наоружавале Србе, напомињући да су се они једини одазвали на мобилизацију. Муслимани и Хрвати послушали су позив тадашњег председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића да се на мобилизацију не одазову, али су страховали да ће оружје подељено Србима бити употребљено против њих, рекао је Дојл.

        Он је казао и да му је тадашња чланица српског вођства Биљана Плавшић рекла да Срби полажу право на 75 одсто територије БиХ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари