ДАРКО МЛАДИЋ: Веће судије Орија мом оцу директно угрожава живот

УПОЗОРИО ДА ХАГ ИЗНУРУЈЕ РАТНОГ КОМАНДАНТА ВОЈСКЕ РС И ДА ЋЕ НАСТУПИТИ ДРАМАТИЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПО ЊЕГОВО ЗДРАВЉЕ

Дарко Младић

  • Тужилаштво је обавезно да пре почетка суђења обелодани одбрани све доказе којима располаже, иначе суђење не може да почне. Упркос томе, данас - у другој години суђења - суд дозвољава тужилаштву, по ко зна који пут, да обелодањује нове десетине хиљада страница
  • Однос снага између тужилаштва и одбране катастрофално је неравноправан. Тужилаштво има 67 правника и на стотине помоћног особља, а одбрана - три адвоката и четири истражиоца

        ДАРКО Младић, син хашког оптуженика Ратка Младића, упозорава да је процес суђења његовом оцу неправедан са правне тачке, те да му је, истовремено, озбиљно угрожен живот.

        Он напомиње да се почетком јуна у Трибуналу десило нешто неуобичајено - први пут су се одбрана, тужилаштво, секретаријат, па чак и затворски лекар - чувени др Фалке - сагласили да је због хитних здравствених разлога неопходно скратити генералу Младићу радну недељу са пет на четири радна дана.

        Међутим, судско веће на челу са судијом Оријем, донело је одлуку супротну мишљењу свих вештака - доктора ангажованих у овом питању.

        „Ко ће бити одговоран ако услед оваквог изнуривања наступе драматичне последице по здравље мога оца? Вероватноћа за такав исход није мала, а сваким даном због оваквог јаког темпа суђења та вероватноћа се повећава“ - пита Дарко Младић.

        Он је за „Глас Русије“ оценио да се при доношењу различитих одлука судско веће не води интересима правде, већ неким сасвим другим интересима, који су политичке природе.

        Дарко Младић напомиње да се судско веће не придржава правила која су донесена статутом самог Трибунала, али ни правила које је само судско веће донело на почетку овог процеса, и то, по правилу, на штету одбране.

        Тужилаштво је обавезно да пре почетка суђења обелодани одбрани све доказе којима располаже, иначе суђење не може да почне.

        „Међутим, данас - у другој години суђења - суд дозвољава тужилаштву, по ко зна који пут да обелодањује нове десетине хиљада страница иако је било дужно то да уради пре почетка процеса“ - истиче Дарко Младић.

        Однос снага између тужилаштва и одбране катастрофално је неравноправан. Тужилаштво има 67 правника и на стотине помоћног особља, а одбрана има три адвоката и четири истражиоца - наводи он.

        Дарко Младић упозорава да ће последице таквог суђења бити катастрофалне, и то не само по судбину његовог оца.

        (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари