Мета позвао БиХ да призна „Косово“, Брнабић га подсетила да га не признају ни СЕЕЦП ни БиХ

НА СКУП У САРАЈЕВУ (ЈАХОРИНА) НИСУ ДОШЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ ХРВАТСКЕ И ГРЧКЕ

* Ана БРНАБИЋ: Крајем јула Србија почиње изградњу ауто-пута ка БиХ. Креће и ауто-пут ка Приштини, Драчу... Већ имамо изграђен мост Бртунац-Љубовија, али је затворен. Дајте привремени гранични прелаз па да то решимо. Донесите политичку одлуку о томе

* Бугарски премијер Бојко БОРИСОВ рекао да га је Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, беспотребно напао због његовог става о Косову. Нагласио је да свака земља има интерни однос према Косову и да сматра да сви треба да седну и разговарају, те да би због царина било добро да су представници Косова у Сарајеву

_______________________________________________________________________

         ИЉИР Мета, председник Албаније, изразио је жаљење што Косово не учествује на Самиту, те позвао БиХ да призна Косово, на шта му је одговорила Ана Брнабић, премијерка Србије, те подсетила је да Процес сарадње не препознаје Републику Косово, као ни домаћин Самита.

         "Поред мене, као и поред домаћина, постоји за овим столом још неколико земаља које не признају Косово, зато предлажем да из поштовања једни према другима не користимо ово. И мени је жао што представници привремених институција у Приштини нису овде. То не представља ништа друго, него како Приштина гледа на ову сарадњу. Ово нама даје до знања колико је Приштини стало до сарадње”, каже Брнабић, која тврди да регион неће бити стабилан док сви ми не будемо чланице ЕУ.

         Говорила је и о инфраструктурној повезнаости која је кључна за сарадњу у региону.

         “Крајем јула Србија почиње изградњу ауто-пута ка БиХ”, казала је Брнабић, додавши да иде и ауто-пут ка Приштини, Драчу.

         Брнабић је говорила и о проблемима затвореног моста Бртунац-Љубовија који је, и поред тога што је изграђен, затворен.

         "Ако причамо о сарадњи имамо мост, дајте привремени гранични прелаз па да то решимо. Донесите политичку одлуку о томе", казала је Брнабић.

         Бојко Борисов, премијер Бугарске, рекао је да воли БиХ и Сарајево и да му је жао што нема високих представника Хрватске и Грчке.

         Он је, говорећи испред ЕУ, рекао да је он једини високи званичник који је дошао на самит из ЕУ, па нагласио да жели да остане повезан са регионом.

         Додао је да свака земља има интерни однос према Косову и да сматра да сви треба да седну и разговарају, те да би због царина било добро да су представници Косова у Сарајеву.

         Поручио је да га је Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, беспотребно напао због његовог става о Косову.

         "И ми имамо проблема са Турском, али се редовно састајемо. Ако не можемо да се договоримо, хајде да се посвађамо, па да се договоримо", поручио је Борисов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари