МЕРКЕЛ: Србија не испуњава косовске услове за кандидатуру

ОЧЕКИВАНИ ГАРД НЕМАЧКЕ КАНЦЕЛАРКЕ УОЧИ 9. ДЕЦЕМБРА

  • Говорећи у Бундестагу о будућности ЕУ, Меркелова осудила недавно рањавање немачких војника КФОР-а и оценила да је Србија допринела сукобу на северу Косова
  • Фaктu: Danke, frau Merkel! Сви знамо да сте послали свој кфоровце на Јагнјеницу да бисте добили прилику да кажете ово што сте рекли, да кривицу за затворена врата ЕУ пребаците на своје у Београду. Хвала, упркос свему! Да не би вашег „стоп“, ЕУ-БГ би - само да би остао на власти и у милости српских непријатеља - раскрчмио и ово што је преостало од националних и државних интереса на КиМ и поводом њега! Ставио би на тај тас и могућност да се коначно решење за КиМ тражи и нађе у неким повољнијим међународним и националним околностима!

        БЕРЛИН, (ФоНет) - У овом тренутку Србија не испуњава захтеве процеса приступања Европској унији (ЕУ), изјавила је у Бундестагу немачка канцеларка Ангела Меркел, јавља ДПА.

        Према њеним речима, пут Србије у ЕУ могућ је само уз нормализацију односа са Косовом.

        Она је осудила недавно рањавање немачких војника КФОР-а, оцењујући да је Србија допринела сукобу на северу Косова.

        Меркел је сукобе на северу Косова назвала неприхватљивим и подсетила да добра „сарадња са суседима“ такође спада у критеријуме за проширење ЕУ.

        „Дугорочно желимо да видимо, не само Србију, већ и Косово у ЕУ“, нагласила је Меркел, говорећи у немачком парламенту о будућности ЕУ.

        „Веома ми је жао што Србија до сада није испунила очекивања“, закључила је Меркел.

ЈЕРЕМИЋ: Проширење ЕУ сада није приоритет за европске лидере

        АТИНА, (ФоНет) - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је у Атини, после састанка са новим шефом грчке дипломатије Ставросом Димасом, да проширење Европске уније (ЕУ) није приоритет европских лидера, док је његов домаћин истакао да Грчка подржава настојања Србије да се прикључи ЕУ, као и дијалог Београда и Приштине.

        Нагласивши да Београд остаје посвећен миру и стабилности на Балкану, Јеремић је изразио наду да ће све чланице ЕУ показати спремност да се на Балкану настави европски процес.

        Јеремић је изјавио да му је велика част што је први министар спољних полова у посети Димасу и оценио да та чињеница одражава квалитет односа Београда и Атине.

        Нема разлике у ставовима Србије и Грчке везаним за регион, Европу и међусобне односе, истакао је Јеремић.

        Били смо заједно у тешким тренуцима, тако је и данас, оценио је Јеремић и подсетио да „ово није прва криза која је погодила Балкан, а вероватно није ни последња“.

        Он је изразио захвалност Грчкој на подршци коју пружа напорима Србије у европским интеграцијама.

        Димас је изјавио да Грчка подржава настојања Србије да се прикључи ЕУ, као и дијалог Београда и Приштине.

КАЦИН: Меркел може и променити став, ако буде добрих вести „у последњем тренутку“

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Специјални известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да је основно правило у политици „никад не реци никад“ и изразио наду да ће немачка канцеларка Ангела Меркел променити став о томе да Србија у овом тренутку није испунила услове за добијање статуса кандидата.

        „Никад не реци никад – то је основно правило у политици и ја се надам да Меркел може да промени свој став, али га може променити само на основу пробоја и правих вести које долазе у последњем тренутку“, рекао је Кацин за Дојче веле.

        Од изузетне важности је да Србија добије статус земље кандидата, рекао је Кацин, како би у следећој фази поновила успех Црне Горе и сама почела преговоре.

ПРИБИЋЕВИЋ: Утакмица још није завршена, Немачка тражи да Србија призна границе Косова

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Бивши амбасадор Србије у Берлину Огњен Прибићевић изјавио је ФоНету, поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел да Србија у овом тренутку не испуњава услове за добијање кандидатуре, да утакмица још није завршена.

        Има још времена преко викенда, али очигледно је да ће Немачка бити доста тврда у статовима и велико је питање шта ће се догађати, нагласио је Прибићевић.

        Ако пажљиво пратите њену формулацију, намоменуо је Прибићевић, видећете да је оставила простор да се нешто промени.

        Али, истовремено, морамо бити реални, велико је питање да ли ће и то што урадимо бити довољно да Немачка да сагласност на кандидатуру, рекао је Прибићевић.

        Не бих био изричит да је цела ствар завршена, истакао је Прибићевић, али је у наредних дан, два, потребно много напора да би се сусрели захтеви Немачке и оно што би Србија требало да испуни.

        Колико се може видети у медијима, приметио је Прибићевић, нема изгледа да ће се председник Србије Борис Тадић, током предстојеће посете Берлину, састати са Меркеловом.

        „У овом тренутку немамо назнаку да ће се то догодити“, прецизирао је Прибићевић, „али се таква могућност не може искључити“.

        Према његовој оцени, кључно је шта ће се даље догађати у преговорима Београда и Приштине.

        Имамо и захтев министра иностраних послова Немачке Гвида Вестервелеа, напоменуо је Прибићевић, који је рекао да се од Србије очекује да прихвати територијални интегритет Косова, „а ми то не прихватамо“.

        „Ако имамо ту изјаву Вестервелеа и наш став, очигледно је да су ставови Немачке и Србије по питању Косова јако удаљени“, закључио је Прибићевић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари