Мартић затражио да из естонског затвора буде враћен у Шевенинген

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК РС КРАЈИНЕ ТРАЖИ ДА ИМА УСЛОВЕ КАО И ОСТАЛИ И ДА БУДЕ ПРЕБАЧЕН У ЗАТВОР У НЕКОЈ ДРУГОЈ ЗЕМЉИ

  • Минимални услови за осуђене у Хагу подразумевају сопствену ћелију величине најмање 9 квадрата, туш и тоалет у ћелији, ТВ, фрижидер и бојлер, што Милан Мартић, како је наведено у писму Мерону, Мартић тренутно нема

         МИЛАН Мартић затражио је да због неодговарајућих услова у затвору у Естонији, где служи 35-огодишњу казну, буде хитно пребачен у притворску јединицу Хашког трибунала док се не донесе нова одлука о служењу казне у некој другој земљи, саопштио је Хашки трибунал.

         У писму које је његов правни заступник Предраг Милованчевић упутио председнику Трибунала Теодору Мерону, Мартић се жали на услове и третман у затвору Тарту у Естонији.

         Ти услови су, како је навео, знатно другачији од оних у којима други осуђеници служе казне у осталим европским земљама, као што су Данска, Белгија, Норвешка, Шведска, Велика Британија, Француска, Немачка, које су постигле договор са Хашким трибуналом, а који не би требало да буду гори од оних у притворској јединици Хашког трибунала.

         По споразуму између дотичних земаља и Трибунала, затвореници треба да имају адекватну здравствену заштиту, као и програм ресоцијализације за дугогодишње затворске казне.

         Минимални договорени услови подразумевају и сопствену ћелију величине најмање 9 квадрата, туш и тоалет у ћелији, ТВ, фрижидер и бојлер, што Мартић, како је наведено у писму Мерону, Мартић тренутно нема.

         Такође, није му дозвољено ни да излази у шетњу неограничени број пута дневно и да закључава своју ћелију, нити да ради и прима адекватну плату за то у износу од неколико стотина евра. Нема ни честе спортске активности.

         Због свега наведеног, као и због тога што Мартић служи казну у Естонији од јуна 2009, а естонске власти још нису одговориле на његов захтев за побољшање услова, његов заступник је у писму Трибуналу затражио хитно Мартићево пребацивање у притворску јединицу Трибунала у Хагу, док му се не обезбеди служење казне у некој другој земљи.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари