Мали у Турској: Србија спремна за отварање још једне велике индустријске зоне

НАГЛАСИО ДА СРБИЈА ПРИВЛАЧИ ДВЕ ТРЕЋИНЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА НА БАЛКАНУ

* „Страни инвеститори су презадовољни, имамо вредне људе, одличне раднике и управо због тога су инвеститори широм света заинтересовани за долазак у Србију“

______________________________________________________________

       МИНИСТАР финансија Синиша Мали у разговору са турским званичницима најавио је отварање нове, велике индустријске зоне у Србији.

       „Због огромног интересовања не само турских инвеститора, већ инвеститора из целог света, намера нам је да отворимо још једну индустријску зону како бисмо им омогућили да у Србији добро и ефикасно послују", рекао је Мали после разговора са турским министром привреде, индустрије и технологије Мустафом Варанком.

       Мали је на челу делегације Србије која је у једнодневној посети Турској како би са високим представницима те земље разговао о планираним пројектима.

       Он је навео да је делегација Србије посетила индустријску зону Гебзе, која је позната по успешном пословању и њени представници спремни су да помогну да се слична зона отвори у Србији.

       У Србији, како је подсетио Мали, има 15 активних слободних зона, које према његовим речима одлично функционишу.

       „Морамо и даље да повећавамо број зона с обзиром на жељу страних инвеститора да раде у нашој земљи. То увек значи више посла за наше људе, већу конкурентност на тржишту, па самим тим и веће плате. Ово је добар сигнал поготово с обзиром на кризу која влада у целом свету, а која је изазвана пандемијом корона вируса. Ми смо успешно успели да је пребродимо, имали смо одличан економски програм за подршку привреди, и инвеститори то већ препознају и верују нам", рекао је Мали.

       Истакао је да је Србија "апсолутни рекордер у привлачењу страних директних инвестиција у региону", те да привлачи укупно две трећине оних које стижу на западни Балкан.

       "Страни инвеститори су презадовољни, имамо вредне људе, одличне раднике и управо због тога су инвеститори широм света заинтересовани за долазак у Србију. Наша економија је и за време кризе показала да је отпорна и флексибилна, и то инвеститори препознају", рекао је Мали.

       Додао је да је намера Владе да Србија "брже и више расте, те да постиже још боље резултате", чему ће, како је рекао, свакако допринети нови турски инвеститори који ће још више улагати у Србији.

       Мали је казао да у Србији послује више од 800 турских компанија, док их је у 2015. години било око 130, а запошљавају око 10.000 људи.

       У Турској је председник Србије Александар Вучић боравио прошле недеље и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о конкретним економским пројектима од значаја за Србију.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари