Лавров: Овај вечни пламен је симбол духовног и историјског јединства Руса и Срба

ПЛАМЕНОМ СА МОСКОВСКОГ ВЕЧНОГ ОГЊА УПАЉЕНА ВЕЧНА ВАТРА У БЕОГРАДУ

* Лавров са Вучићем обишао Храм Светог Саве, где су положили цвеће на гроб српског патријарха Иринеја, а руски министар је прочитао писмо председника Русије Владимира Путина поводом завршетка радова на Храму

* Шеф руске дипломатије разговараће са Александром Вучићем, Николом Селаковићем и Ивицом Дачићем. Главне теме разговора биће: српско-руски односи, питање Косова, економски пројекти међу којима су гасовод Турски ток, брза пруга Београд Нови Сад, хидроелектрана Ђердап 1 и Центар за нуклеарну науку, технологије и иновације

___________________________________________________________

       ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да је преношење Вечног пламена са Гроба непознатог војника код зидина Кремља на Гробље ослободилаца Београда симбол духовног и историјског пријатељства руског и српског народа и њиховог заједничког страдања у Другом светском рату.

       Након подсећања на паљење бакље „Вечне ватре” у Москви, путем видео бима, руски гардисти донели су пламен, после чега је српски гардиста бакљом упалио ватру на споменику у Београду.

       Пламен „Вечног огња” у Србију је пренет специјалним авионом руског Министарства одбране.

       У темеље тог споменика постављена је капсула са земљом из Русије у фебруару ове године, када је руски министар одбране Сергеј Шојгу био у званичној посети Београду.

       "Овај нови споменик у част војника ослободилаца сматрамо симболом духовног и историјског јединства Руса и Срба, као подсећање на наше братство по оружју које је помогло да се сломи зло и одбране непролазне вредности мира живота и праведности", рекао је Лавров на церемонији на Гробљу ослободилаца Београда којој је присуствовао са председником Србије Александром Вучићем.

       Он је рекао да је пре 75 година "сломљен нацизам, злочиначка идеологија мржње" и да је поштовање сећања на оне који су "по цену сопствених живота... обезбедили мир и развој за будуће генерације", нарочито важно данас када у низу европских земаља има покушаја да се оправдају нацистички злочини.

       "Не прихватамо покушаје ревидирања историје и данашњи догађај је важна потврда тога", рекао је Лавров на церемонији на којој је упаљена ватру на споменику у Београду.

       Вучић и Лавров заједно су положили венце на споменик Вечна ватра на коме пише „Нико није заборављен, ништа није заборављено“.

       Претходно су на улазу у гробље обишли изложбу Руског министарства одбране поводом победе над фашизмом у Другом светском рату.

       Председник Србије и министар спољних послова Русије посетили су потом Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог патријарха Иринеја и запалили свеће за поглавара СПЦ.

       Руски министар прочитао је писмо Владимира Путина поводом завршетка Храма Св. Саве.

       Претходно су Вучић и Лавров, на улазу у Гробље ослободилаца обишли изложбу Руског министарства одбране поводом победе над фашизмом у Другом светском рату.

       Лавров је у Београд слетео око 12.40, а на аеродрому „Никола Тесла” дочекао га је шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

       Председник Србије и шеф руске дипломатије разговараће од 16.30 у Вили Мир, а након састанка планиране су изјаве за медије двојице званичника.

       Током посете, Лавров ће се састати и са српским колегом Николом Селаковићем, након којег ће, како је најављено, потписати План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021-2022. годину.

       Лавров ће се такође састати и са председником Скупштине Србије, Ивицом Дачићем.    

       Главне теме разговора биће, како је најављено, српско-руски односи, питање Косова и билатерални економски пројекти међу којима су гасовод Турски ток, брза пруга Београд Нови Сад, хидроелектрана Ђердап 1, Центар за нуклеарну науку, технологије и иновације.

        (Бета - Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари