САМАРЏИЋ: ДСС се залаже за „замрзнути конфликт“ и за излазак из „дијалога“

ДСС: РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ РЕАКЦИЈА НАРОДА НА ЧИЊЕНИЦУ

ДА БЕОГРАД НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА ПРИЗНАЈЕ „НА РАТЕ“

Слободан Самарџић

  • „Резултати преговора са Приштином су потпадање Срба под косовске институције, јер регистарске таблице треба да узимају у јединицама КПС-а, а да би то урадили, морају да изваде личне карте у Приштини. Они то нису прихватили“, указао је Слободан Самарџић
  • Потпредседник ДСС је оценио да је референдум на северу Косова реакција на „поробљавање и репресију која је сад обострана - и из Приштине, и Београда“, те зато није чудно што су реакције на референдум исте у Београду и Приштини
  • Практично су преостала, како је рекао, још само два корака: да Србија прихвати статус Косова на међународним и пре свега регионалним скуповима, а ствари се приближавају управо томе, а други корак је - да се не распишу локални избори, па је онда Србија не само де факто него и де јуре прихватила Косово
  • „Може Косово да призна ко хоће, али оно не може ући у нормалне токове док га Србија не призна. Да није тако, не би Брисел и Вашингтон толико притискали Србију да то уради“, нагласио је Самарџић
  • Према његовим речима, за четири године се ништа није променило на Косову, али се променило у Београду који је, како је казао, почео да прихвата притисак и тактику лаганог пристајања „на рате“

        ПОТПРЕДСЕДНИК Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је да су Срби на северу Косова и Метохије референдумом о неприхватању институција Косова, изразили и неприхватање дијалога Београда и Приштине.

        Резултати тог дијалога су да Срби треба да потпадну под инситуције Косова, а они су референдумом томе рекли „не, хвала“, оценио је Самарџић на конференцији за новинаре.Он је указао да је значај референдума у одбијању резултата тог дијалога, и оценио да више неће имати смисла да представници Београда тврде да преговарају у корист грађана Србије на Косову и Метохији.

        „Резултати тих преговора су потпадање Срба под косовске институције, јер регистарске таблице треба да узимају у јединицама КПС-а, а да би то урадили, морају да изваде личне карте у Приштини. Они то нису прихватили“, рекао је потпредседник ДСС.

        Самарџић је оценио да је то реакција на „поробљавање и репресију која је сад обострана - и из Приштине, и Београда“, те зато није чудно што су реакције на референдум исте у Београду и Приштини.

        Према његовим речима, сада је кључно питање да ли ће власти у Београду расписати локалне изборе на Косову, док је, како проценио, посланичке изборе једноставно расписати и на Косову, и у дијаспори.

        „Нема разлога да не буду расписани и локални избори, али има реалне бојазни да се то неће догодити. Наши грађани на Косову и Метохији су се опекли на живој ватри кад је власт у Београду у питању. Нису добили биометријске пасоше, нити су пописани, па се плаше да ће их заобићи и локални избори“, навео је Самарџић.

        Он је рекао да се на Косову, јужно од Ибра, већ потписује петиција за расписивање локалних избора, а од понедељка ће потписивање почети и северно од Ибра.

        „Практично имамо још два корака: а то је да прихватимо статус Косова на међународним и пре свега регионалним скуповима и, колико видим, ствари се приближавају томе, а други је да се не распишу локални избори, па је онда Србија не само де факто него и де јуре прихватила Косово“, рекао је Самарџић.

        Говорећи о четвртој годишњици проглашења независности Косова, Самарџић је рекао да је тај нелегални чин финансиран „наркодоларима“, великим свотама „прљавог новца пре свега у Америци“и да такав новац Косово и издржава.

        „Може Косово да призна ко хоће, али оно не може ући у нормалне токове док га Србија не призна. Да није тако, не би Брисел и Вашингтон толико притискали Србију да то уради“, указао је он.

        Према његовим речима, за четири године се ништа није променило на Косову, али се променило у Београду који је, како је казао, почео да прихвата притисак и тактику лаганог пристајања „на рате“.

        ДСС се залаже за „замрзнути конфликт“ и за излазак из дијалога, истакао је Самарџић. Додао је да идеје о петицији за расписивање локалних избора, и о референдуму нису настале у тој странци, а како је подвукао, нарочито не у просторијама ДСС у Београду.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари