Прелевић: Овлашћења која се дају директору БИА омогућавају бескрајне злоупотребе

„НЕДОСТАЈЕ САМО ГОЛИ ОТОК - МОРАЈУ СЕ УПАЛИТИ СВА УПОЗОРАВАЈУЋА СВЕТЛА“

        БИВШИ коминистар полиције Божо Прелевић оценио је данас да предложене измене Закона о Безбедносно-информативној агенцији „омогућавају бескрајне злоупотребе“ и да су разлог да се сва упозоравајућа светла упале.

        Влада Србије јуче је упутила парламенту Предлог измена Закона о БИА по којима ће директор БИА убудуће самостално уређивати систематизацију радних места, запошљавати нове кадрове, без конкурса, као и одређивати коефицијент плата.

        „Сада све изгледа далеко горе него пре 2000. године. Директор БИА Братислав Гашић очигледно жели апсолутну власт без контроле. Након ових измена могућности за злоупотребу су бескрајне, а требало би имати на уму да ни раније нису биле мале. Гашић није дошао на чело БИА на основу знања и вештина, већ као искључиво партијски кадар. Ове измене су разлог да се сва упозоравајућа светла упале“, рекао је Прелевић.

        Прелевић је навео да је још пре годину дана истицао да ће се ситуација у војсци, полицији и безбедносним службама погоршавати.

        Он је подсетио да је невладина организација LEX још 2002. године предлагала бољи модел закона о Безбедносно-информативној агенцији који је одбачен, а да се сада овим изменама отвара могућност стварање страначке обавештајне службе.

        „Ако је могуће запошљавање ван конкурса, онда ви, заправо, желите да запошљавате оне који на конкурсима нису могли да прођу“, казао је Прелевић.

        Он наводи да ће, уколико наведене измене буду усвојене то бити лоше и када је реч о мониторингу владавине права коју спроводи ЕУ.

        Прелевић је казао да владајућој коалицији, у жељи да увећа моћ, „недостаје само да уведе Голи оток, након што је упутила измене и допуне Закона о БИА“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари