Јовановић: Србија у преговорима са Приштином дала све, а није добила ништа

„ВЛАДА СРБИЈЕ НИЈЕ ДОСТОЈНА СВОЈЕ УЛОГЕ ИАКО ТВРДИ ДА У ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ ВОДИМО СА 5:0“

• „Бриселским споразумима се актуелна управљачка екипа одрекла прво ингеренција државе Србије на територији Косова и Метохије, а затим и фактичких ингеренција тамошњих Срба“
• Никола Јовановић је близак сарадник Вука Јеремића, а поставља и питање зашто још није формирана ЗСО иако је договорена као невладина организација без извршних овлашћења? И наглашава: „Одговор је, нажалост, јасан свима који су учествовали у озбиљним међународним преговорима: када једна страна покаже крајњу неодговорност и слабост, друга страна се не задовољава већ постављеним захтевима, већ услед растућих апетита увек испоставља нове“
• „Рудна богатства и имовина вредна десетине милијарди евра је престала да буде уопште тема преговора са Београдом, а да притом наша страна није покренула ниједну међународну арбитражу, или политичко-медијску акцију“
 
 

        СРПСКА страна је у преговорима са Приштином у последњих пет година дала све, а заузврат није добила ништа, оценио је програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (CIRSD) Никола Јовановић.

        „Бриселским споразумима актуелна управљачка екипа одрекла се прво ингеренција државе Србије на територији Косова и Метохије, а затим и фактичких ингеренција тамошњих Срба“, рекао је Јовановић у ауторском тексту за данашње издање листа Данас.

        Оценио је да се у преговорима нису обезбедила ни „извршна овлашћења за будућу такозвану Заједницу српских општина (ЗСО), а камоли политичка аутономија за север Космета“.

        Јовановић, који је близак сарадник Вука Јеремића, запитао је зашто још није формирана ЗСО иако је договорена као невладина организација без извршних овлашћења.

        „Одговор је, нажалост, јасан свима који су учествовали у озбиљним међународним преговорима: када једна страна покаже крајњу неодговорност и слабост, друга страна се не задовољава већ постављеним захтевима, већ услед растућих апетита увек испоставља нове“, оценио је он.

        Навео је да се такви преговори по правилу завршавају понижавањем неодговорне стране, па су тако тамошњи српски одборници добили инструкцију преко Београда да уђу у коалицију са својим џелатом.

        Програмски директор CIRSD-а је рекао да је последњих година Приштина предузела одређене мере које имају директни утицај на економски потенцијал свих нас, наводећи пример присвајање рударског басена Трепча и унилатерално преписивање све српске имовине на име такозване Републике Косово.

        „Рудна богатства и имовина вредна десетине милијарди евра је престала да буде уопште тема преговора са Београдом, а да притом наша страна није покренула ниједну међународну арбитражу, или политичко-медијску акцију“, истакао је Јовановић.

        Он је додао да Влада Србије која „не реагује на овакве ствари и притом тврди да водимо са 5:0 у дијалогу са Приштином, није достојна своје улоге нити у стању да реши било шта у овој земљи“.

        „Неко ко није хтео или није умео да заштити елементарне интересе у преговорима са Приштином, сигурно неће ништа добро урадити ни по питању домаћих извора воде, пољопривредног и шумског земљишта, електроенергетског система“, истакао је Јовановић.

        Он је, због свега наведеног, још једном истакао значај активног отпора опозиције, која мора да представи јасан план одрживог развоја Србије, модернизације земље, као и конкретне мере за елиминисање енергетског и сваког другог сиромаштва.

        „Опозиција такође мора да са послератном генерацијом албанских политичара гради нове и функционалне односе, штитећи притом државне и економске интересе, као и националне ресурсе“, рекао је Јовановић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Baja's picture
Baja 14:59 13.09.2017.

  • +1
Voting is closed.

Odakle mu ove informacije .Na Briselskim pregovorima smo poveli sa 5:0 a sada smo postigli tač .

zauvek branilac's picture
zauvek branilac 15:53 13.09.2017.

  • +1
Voting is closed.

Kosmetski srpski Velikošiptari nisu i nikada neće moći da budu SRPSKI GRAD Priština!

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 09:14 14.09.2017.

  • +2
Voting is closed.

Pa ova izdajnicka vlast je postavljena da daje sve sto se od nje trazi.
Nju ne interesuje deobit Srbije.ta banda na celu sa Vucicem
ima da plate svaki prekrsaj ustava i zakona ove zemlje.
Covek ne zna sta da kaze za te fukare,sem sto da uzme narod macuge i po glavama tih usijanij podrepasa zapada.
Gospode ,koja su oni sramota za ovu zemlju.Sve vlade od 2000 su bile manje vise izdajnicke
Spasi Gospode ovaj narod.
Slava nek je Bogu i Serbskom rodu.

Додај коментар