Јанковић: Људи зазиру од помоћне полиције због „државних удара“ и Савамале

„СВЕ УКАЗУЈЕ НА ТИПИЧНО ПОЛИТИЗОВАНО И АУТОРИТАРНО СХВАТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ“

Саша Јанковић

  • „Још је чудније што се од те идеје одмах одустаје - то значи или да власт, да не би била критикована, жртвује безбедност грађана, или да нам помоћна полиција није ни требала, и било је - ако прође - прође. Шта год да је - није добро“

        ЗАШТИТНИК грађана Саша Јанковић изјавио је данас да помоћна полиција као концепт додатног безбедносног апарата за посебне ситуације није непознат ни нов, али да је начин на који је покушано његово оживљавање типичан за политизовано и ауторитарно схватање безбедности.

        Јанковић је, наводи се на сајту заштитника, рекао да у националним стратешким безбедносним документима није опредељено због чега Србији треба и редовна и комунална и помоћна полиција и БИА, која по закону може да преузме полицијске послове, али и приватне безбедносне агенције са бројним људством и овлашћењима.

        „Законом о полицији није разрађен начин њеног рада, а Уредбом, која је на брзину донета, па се укида преко ноћи, остављена су неразумна дискрециона овлашћења за запошљавање помоћних полицајаца“, рекао је Јанковић поводом доношења Уредбе о помоћној полицији и њеном најављеном хитном укидању.

        Он је рекао да је вест о помоћној полицији дочекана уз критике и зебњу јер је очигледно да јавност нема поверења због случајева као што су Савамала, Поточари, сталног цурења информација из истрага, нечувеног покушаја масовног отпуштања преко „анализе ризика“, неразјашњених случајева тајног праћења новинара и активиста, свакодневних „државних удара“, као и због тога што министар и две државне секретарке у МУП-у дневно политизују послове безбедности.

        „Још је чудније што се од те идеје одмах одустаје - то значи или да власт, да не би била критикована, жртвује безбедност грађана, или да нам помоћна полиција није ни требала, и било је - ако прође - прође. Шта год да је - није добро. А право грађана на безбедност гарантовано је Уставом и нико се њиме не би смео поигравати“, навео је Јанковић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари