ДС: Плод 1000 дана владавине СНС су - 1000 обмана и једна лепа макета

УМЕСТО 3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА „ШИРОКОГРУДЕ ПОМОЋИ“

- БУЏЕТУ СРБИЈЕ 1 МЛРД ВРЛО НЕПОВОЉНОГ КРЕДИТА

  • Од тридесет инвестиција које је премијер Вучић најављивао укупне вредности око 10 милијарди, за три године траљаво и половично реализоване су само три. Потписано је преко 40 споразума, анекса, предуговора, а стварно уложено врло мало. Трошкови државе су огромни
  • Један од најгласније најављиваних - „Београд на води“ - управо у току: нелегално и противзаконито, без тендерских процедура и без сагласности корисника, реновирана је зграда Геозавода и у њој постављена макета. Део објеката је рушен без дозволе и без дозволе је за сада изграђена једна кафана
  • Ниједан документ није доступан, као ни трошкови буџета за припрему терена за ову инвестицију. Груба рачуница је да је до сада из државног буџета потрошено преко 200 милиона евра, док је страни инвеститор уложио неколико стотина хиљада евра
  • Друга реализована инвестиција је формирање Ер Србије. Према делу објављених документа са накнадно мењаним датумима и условима, види се да су улагања Србије више од пола милијарде евра у имовини и новцу, а страног инвеститора око 100 милиона евра кредита, за шта је стекао пола власништва над компанијом
  • Шеику лично је скоро поклоњен хотел на најбољој локацији на Копаонику, за 600.000 евра мање од цене коју је држава за њега платила. И поред најава о отварању луксузног центра, хотел је само порушен без иједног ваљаног документа

        ДАНАС је тачно 1000 дана од како је Томислав Николић положио председничку заклетву, а СНС почела да влада Србијом.

        Сваки дан мандата обележен је нереалним обећањима, најчешће о милијардама евра улагања арапских инвеститора које пласирају како би обмањивали грађане и опстали на власти. Истина је да се зарад тих инвестиција Србија задужује и прави дипломатске скандале делећи српске пасоше и посредницима у сумњивим пословима.

        Од тридесет инвестиција које је премијер Вучић најављивао укупне вредности око 10 милијарди, за три године траљаво и половично реализоване су само три. Потписано је преко 40 споразума, анекса, предуговора, а стварно уложено врло мало. Трошкови државе су огромни.

        Један од најгласније најављиваних пројеката „Београд на води“ је тренутно у току: нелегално и противзаконито, без тендерских процедура и без сагласности корисника, реновирана је зграда Геозавода и у њој постављена макета. Део објеката је рушен без дозволе и без дозволе је за сада изграђена једна кафана. Ниједан документ није доступан, као ни трошкови буџета за припрему терена за ову инвестицију. Груба рачуница је да је до сада из државног буџета потрошено преко 200 милиона евра, док је страни инвеститор уложио неколико стотина хиљада евра.

        Друга реализована инвестиција је формирање Ер Србије. Према делу објављених документа са накнадно мењаним датумима и условима, види се да су улагања Србије више од пола милијарде евра у имовини и новцу, а страног инвеститора око 100 милиона евра кредита, за шта је стекао пола власништва над компанијом.

        Шеику лично је скоро поклоњен хотел на најбољој локацији на Копаонику, за 600.000 евра мање од цене коју је држава за њега платила. И поред најава о отварању луксузног центра, хотел је само порушен без иједног ваљаног документа.

        Неславно је завршен и уговор за фабрику чипова и улагање у износу 4 милијарде евра. Иако је премијер најавио да је расписан конкурс за научнике и да је пронађена локација за градњу, од те инвестиције није било ништа.

        Пропала је и инвестиција од 400 милиона евра за фабрику за производњу делова за Боингове и Ербасове моделе, као и за производњу суперсоничних тренажних авиона.

        Потписани меморандум о сарадњи са Global Capital Advisors Management (GCAM) из УАЕ такође Србији није донео ништа лепо, а најављиване су силне инвестиције у инфраструктуру и грађевинарство, карго центар у Лађевцима, станоградњу, туризам, аутопутеве и агробизнис. Управо тај инвеститор је најављивао и отварање поло клуба у Прељинама.

        Пропала је и најављена куповина Црвене звезде, обнова зграде Генералштаба, улагање у Телеком и изградња дата центра и базних станица.

        Најављена је изградња повољних станова али Араптек није саградио ни квадрат.

        Исту судбину су доживеле најављене инвестиције у Луку Панчево, речно бродарство, изградња бања, соларних електрана, гасних централа и ловних центара.

        Противно свим важећим законима Републике Србије и противно Уставу, тајним уговорима узурпирано је и продато преко 20.000 хектара најплоднијих војвођанских ораница укупне вредности преко 250 милиона евра потпуно непознатој компанији Al Rawafed уместо громогласно најављиваној компанији Al Dahra. Усред режимске отимачине нашло се неколико пољопривредних предузећа чијим се акцијама сада нелегално тргује ван берзе и то док су у реструктурирању, а све користећи новчана средства из кредита државних банака или из буџета.

        Од обећанх 400 милиона евра за пољопривреду такође нема ништа, као и од 200 милиона за повољне кредите пољопривредницима.

        Србија је добила кредит у износу 100 милиона долара за системе за наводњавање али градња система за наводњавање нажалост није почела ни након више формираних радних и имплементационих група због неспособности и некомпетентности режима СНС.

        Најављивана широкогруда кредитна помоћ буџету Републике Србије без камате у износу од 3 милијарде евра завршила се са једва исплаћених милијарду евра по врло неповољним условима.

        Захваљујући нестручним и неодговорним потезима режима, настала штета по имовину Републике Србије, БДП, као и животни стандард пољопривредника и грађана мери се стотинама милиона евра. Постављамо питање: зашто држава не покреће механизме заштите својих интереса и наплате штете због нереализованих инвестиција из потписаних тајних уговора када су сви разумни и уговорени рокови одавно истекли.

        За хиљаду дана чули смо 1000 обмана и добили једну лепу макету. Уколико се хитно не покрену процедуре за заштиту државе од штета и транспарентно не прикажу све преузете обавезе и од Србије ће остати само макета пустих обећања у које грађани више не верују.

         (саопштење Демократске странке)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари