ЂЕЛИЋ: Напредњаци преузимају контролу над Народном банком

ДС ТВРДИ ДА СУ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О НБС „АНТИЕВРОПСКОГ КАРАКТЕРА“

И ДА ЋЕ РЕАГОВАТИ ЕУ И ЕВРОПСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА

Божидар Ђелић

         ДЕМОКРАТСКА  странка је преко свог посланика Божидара Ђелића оценила да су предложене измене Закона о Народној банци Србије „политички памфлет чији је циљ политичка смена гувернера (Дејана) Шошкића и вицегувернера који нису по вољи новом режиму“.

         Предложене измене представљају „велики корак уназад за Србију“ и могу угрозити стање девизних резерви, као и кредитни рејтинг наше земље, нагласио је Ђелић.

         Он сматра да су измене „антиевропског карактера“ и тврди да „треба очекивати реакцију Европске уније, као и Европске централне банке“.

         „Једини циљ тих измена је да се НБС стави под контролу, супротно ономе што је њена позиција у нашем Уставу“, оценио је Божидар Ђелић.

         Према његовим речима, сужавају се права гувернера и Савета НБС, а као пример наводи увођење функције директора Управе за надзор над финансијским институцијама који би требало да има стручну улогу, а биће директно изабран у скупштини „под контролом политичара, а не на предлог гувернера на Савету НБС, као што је то био случај раније“.

         „После политичке сече службеника прошле недеље, ово је други корак у политизацији целог нашег система. Веома смо далеко од департизације, јер како иначе видети долазак на чело НБС кандидаткиње за место премијера странке на власти (Јоргованке Табаковић)“, рекао је Ђелић.

         Предлог измена Закона о НБС којим је предвиђено да функционере централне банке, укључујући гувернера, бира Скупштина Србије, стигао је у парламент, а предлагач је група од 105 посланика.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари