Да Мркић објасни шта Влада чини да сачува безвизни режим са ЕУ

ЗАХТЕВ ЧЛАНОВА ОДБОРА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ ИЗ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

        ЧЛАНОВИ Одбора Скупштине Србије за спољне послове из Демократске странке затражили су хитан састанак са шефом дипломатије Иваном Мркићем како би министар то тело обавестио шта Влада чини да очува безвизни режим са ЕУ и да би се размотрио рад амбасадора Србије.

       На седници Одбора, на којој су били амбасадори Србије у Шпанији и Казахстану, Данко Прокић и Владимир Мирковић, који ускоро треба да оду на дужност, чланица Одбора из опозиционе ДС Наташа Вучковић казала је да министар Мркић треба да информише Одбор о томе шта ће бити са безвизним режимом.

       „Задатак дипломатије у овом тренутку је да буде више него активна“, казала је Наташа Вучковић.

       Члан Одбора из Демократске странке Борислав Стефановић казао је да са министром Мркићем треба што хитније размотрити измене Закона о спољним пословима, али и резултате рада амбасадора јер, како је навео, грађани имају право да знају шта амбасадори Србије раде и на шта се троши новац.

       Он је навео да иза измена Закона о спољним пословима стоји синдикат дипломата чији предлози предвиђају ограничење ингеренција Владе Србије и председника Србије у предлагању амбасадора које им даје Устав.

       Стефановић, који је био политички директор у Министарству спољних послова у претходној влади, казао је да је синдикат дипломата параван за људе који су били „неактивни“ кроз све режиме независно од тога која је политичка странка била на власти.

       Он је истакао да у дипломатији мора нешто да се промени, наводећи да су извештаји амбасадора рециклирани извештаји и подаци њихових претходника, и да се то понавља из године у годину.

       Према његовим речима, у дипломатији влада инерција и ако се настави тај тренд неактивности дипломатије, Влада Србије ће морати ускоро да предузме врло озбиљне кораке јер је ситуација неодржива.

       „Ако не могу (амбасадори) да скрпе један извештај дневно, значи да тога дана ништа нису радили. Мора нешто да се промени“, поручио је Стефановић.

       „Ако хоћемо да професионализујемо дипломатију, тражимо да скупштински Одбор за спољне послове има суспензивну снагу за амбасадоре, односно да може да одбије предлог за амбасадора“, казао је Стефановић.

       Он је првом амбасадору Србије у Казахстану Владимиру Мирковићу поручио да ће имати тежак задатак да докаже да је Србији потребна амбасада у Казахстану која је отворена прошле године, с обзиром на услове у којима ће радити, а амбасадору Србије у Шпанији Данку Прокићу је поручио да не тражи економског саветника јер он као амбасадор треба сам да се ангажује на успостављању економских веза две земље.

       (Сајт ДС)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари