Цветковић сваку породицу задужио по 3000 евра!

Др Миленко Џелетовић у име СНС: Актуелна влада је најнеспособнија у последњих 50 година

* Сваки пунолетни грађанин Србије - уместо 1.000 евра обећаних за бесплатне акције јавних предузећа - добио је 1250 евра новог задужења

*  Актуелна влада је Србију `усрећила` са два  најмања аграрна буџета у историји, са најмање засејаним површинама од 1945. године и сточним фондом који је на нивоу из 1895. године, или никада мањи у последњих 115 година

* Србија годишње, само по основу путарина због неизграђеног коридора 10, губи 100 милиона евра и сигурно још 100 милиона евра пратећих прихода

         СНС констатује да је сваки дан који протекне до расписивања избора изгубљен за Србију, јер је Влада Мирка Цветковића, кад се упореди оно што је обећала и реализовала, најнеуспешнија у новијој историји Србије.

         Ево кратке ретроспективе оног што је у експозеу премијер Цветковић обећао и онога што је урађено у протекле три и по године.

         Прво и основно обећање било је - динамичан раст економске активности од 7 одсто на годишњем нивоу, што би за 4 године пуног мандата Владе требало да износи око 30 одсто. Данас имамо раст БДП у најоптимистичкијој варијанти до 3 одсто што значи 10 пута мању привредну активност од оне која је обећана 2008. године у експозеу премијера Цветковића. Имамо пад индустријске производње од 10 одсто, пад грађевинске индустрије од 30 одсто, што само потврђује да зацртани циљ о економском расту није реализован.

         Друго и основно обећање у експозеу премијера Цветковића  било је - смањење стопе незапослености са 18,1 одсто на 11,9 одсто, што је један од највећих промашаја у новијој историји Србије. Јер, данас имамо преко 24 одсто стопу незапослености! Дакле: уместо обећаних 11,9 одсто имамо преко 24 одсто! Уместо обећаних 200.000 нових радних места, према анкети о радној снази Националне службе за запошљавање, од почетка мандата ове владе је 526.000 људи остало без посла што у регуларној, што у сивој зони српске економије.

         Кад није успела да реализује сопствена обећања, Влада је покушала да  сопствену неспособност компензира енормним јавним дугом, односно енормним задуживањем које је са 8,7 милијарди нарасло на 14,7 милијарди. Зато је сигурно да ће Влада премијера Цветковића бити убележена у историји Србије као влада која се  највише задужила за један мандатни период од 4 године.

         Још не знамо колики ће коначни ефекат бити, али ако тих 6 милијарди евра новог јавног задужења поделите са 4.800.000 пунолетних грађана Србије - долазите до невероватног податка да је сваки пунолетни грађанин - уместо 1.000 евра обећаних за бесплатне акције јавних предузећа - добио 1250 евра новог задужења! Свака просечна породица је задужена за време мандата премијера Цветковића за додатних 3000 евра!

        Премијер је навео и да ће пољопривреда као развојна шанса Србије добити адекватно место у економској политици његове Владе, а то адекватно место је резултирало са два најмања аграрна буџета у историји Србије. И најмање засејаним површинама од 1945. године!

Процене релевантних пољопривредних института и економских стручњака указују да данас у Србији има између 500 и 600 хиљада непосејаних хектара.

`Адекватан третман пољопривреде` је резултирао и сточним фондом који је на нивоу из 1895. године, или никада мањи у последњих 115 година!

Мала и средња предузећа су била у експозеу потенцирана такође као развојна шанса, а 130.000 малих и средњих предузећа и предузетничких радњи је угашено за време мандата премијера Цветковића! Чак 27.000 је до 1. јануара изашло из система ПДВ, што само указује да је промет био мањи од 2.000.000 динара и указује на стрмоглав пад онога што је премијер Цветковић прогласио „развојном шансом“.

         Треба истаћи да влада премијера Цветковића не заслужује прелазну оцену ни за релизацију предуслова за остварење претходно наведених циљева.

         Национална валута је, знате и сами, ослабила за време владавине премијера Цветковића преко 35 одсто. Било је обећано и да ће на прелазу 2009-2010 године фискални дефицит прећи у фискални суфицит. А овој Влади је пошло за руком оно што није ни једној Влади пре премијера Цветковића током последњих 50 година - да дуплира буџетски дефицит, да га `дигне` са 70 милијарди 2008. године на 152 милијарде динара пројектоване овим буџетом.

         Сада се испоставља да ће то бити и више, за додатних 30 милијарди, што значи да је негде са 120 до 150 одсто дуплиран буџетски дефицит Републике Србије.

         Подсећамо и на крупна обећања када је инфраструктура у питању: почетак изградње ауто-пута ка јужном Јадрану, завршетак коридора 10, модернизација железнице и модернизација коридора 7.

         Коридор 10 је стратешка развојна шанса Србије а није искоришћена јер имамо још 97 километара ауто-пута ка Македонији и на северном краку. Није завршена ни заобилазница око Београда. На јужном краку се и даље ради на 80 километара ауто-пута од Ниша до Димитровграда... А само да подсетим да Србија годишње, само по основу путарина због неизграђеног коридора 10, губи 100 милиона евра и сигурно још 100 милиона евра пратећих прихода који би били остварени захваљујући изградњи шопинг-молова, бензинских станица и других видова и могућности за потрошњу на ауто путевима.

         Дакле, ниједан зацртани циљ Владе премијера Цветковића није реализован. У том контексту је просто апсурдно и одржавати форуме попут „српског Давоса“ на Копаонику. Уосталом, ако упоредите закључке последњег форума на Копаонику и оног одржаног пре годину дана, видећете да су потпуно идентични и да се ништа се није променило ни за јоту: смањење јавне потрошње, формирање развојне банке, рационализација јавне управе, смањење трошкова државних издатака, смањење буџетског дефицита... остали су само пусти снови који нажалост нису реализовани.

         Дакле, СНС констатује да би било заиста неприродно да грађани Србије на првим наредним парламентарним изборима поклоне поверење онима који су према зацртаним циљевима –понављам - имали најнеуспешније резултате у последњих 50 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари