Шабић: Државни органи су дужни да јавност обавесте о рушењу у Савамали и без мојих ургенција

ОДБАЦИО ТВРДЊУ ТУЖИЛАШТВА ДА БИ ОТКРИВАЊЕ ДЕЛОВОДНИХ БРОЈЕВА ШТЕТИЛО ИСТРАЗИ

Родољуб Шабић

  • Наложио Вишем јавном тужилаштву у Београду да јавности учини доступним информације о томе да ли је поступајући заменик вишег јавног тужиоца у случају Савамала о непоступању полиције по његовим захтевима и ургенцијама обавестио вишег јавног тужиоца у Београду, министра унутрашњих послова, Владу или надлежно тело Скупштине Србије, као и о томе да ли су поднете дисциплинске пријаве против лица која су се оглушила о захтеве и ургенције тужилаштва

         ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је данас да су надлежни органи дужни да јавности без његове интервенције пруже релевантне информације о случају рушења објеката у београдској четврти Савамала.

         „Повереник упозорава да није добро што му се грађани и новинари све више обраћају поводом права на приступ информацијама о наведеном случају”, навео је повереник и оценио да је неспоран појачани интерес јавности одсуством информација у периоду од више месеци.

         Шабић је навео да случај Савамала привлачи пажњу домаће и стране јавности, негативно се одражава и на процес преговора о придруживању са ЕУ и што је, како сматра, „још важније” континуирано и додатно потхрањује присутне сумње значајног броја грађана у ваљаност и законитост поступања надлежних у конкретном случају.

         Поверник је, како се наводи у саопштењу, донео још једно решење којим је наложио Вишем јавном тужилаштву у Београду да јавности учини доступним информације о томе да ли је поступајући заменик вишег јавног тужиоца у случају Савамала о непоступању полиције по његовим захтевима и ургенцијама обавестио вишег јавног тужиоца у Београду, министра унутрашњих послова, Владу или надлежно тело Скупштине Србије, као и о томе да ли су поднете дисциплинске пријаве против лица која су се оглушила о захтеве и ургенције тужилаштва.

         Шабић је наложио и да се тражиоцу информација, уколико постоје, доставе и деловодни бројеви докумената које их садрже, оценивши као неприхватљиве аргументе тужилаштва да би одавање ових информација „утицало на даљи рад свих органа који су ангажовани на расветљавању ове кривичноправне ствари”.

         „Из саме природе тражених информација, будући да се ради само о деловодним бројевима одређених евентуално поднетих обавештења и захтева, очигледно је да се њиховим објављивањем не могу проузроковати никакве штетне последице”, навео је он.

         Шабић је додао да се ради о информацијама о начину и законитости рада Вишег јавног тужилаштву у Београду које су потпуно легитиман предмет интересовања јавности, а чије објављивање не може проузроковати никакве штетне последице.

         У ноћи између 24. и 25. априла група људи маскираних „фантомкама” је багерима порушила објекте у Херцеговачкој улици у Београду, а грађани су позивали полицију и пријављивали да их непознате особе малтретирају и да им одузимају мобилне телефоне. Полиција није изашла ни на један позив.

         Порушени објекти налазе се на делу парцеле планиране за пројекат „Београд на води”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари