Коштуница тражи преговоре о Космету `под мандатом Савета безбедности УН`

ДСС спрема предлог нове "косовске декларације" за Скупштину Србије

  • Предложићемо да Скупштина поништи договор о слободи кретања и утврди да је неопходно да започну нови преговори у складу са Резолуцијом 1244 и под мандатом Савета безбедности УН“, изјавио Војислав Коштуница
  • Нови преговори су неопходни – нагласио је лидер ДСС - јер је једностраним и противправним акцијама нелегалних институција Косова, Кфора и Еулекса, од 26. јула и довођењем албанских цариника и полицијаца на Јариње и Брњак, грубо прекршена Резолуција 1244
  • ДСС ће предложити Народној скупштини да се као противправни одбаце захтеви ЕУ да ‘Србија нормализује односе са Косовом у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању’, и да ‘Србија успостави добросуседске односе са Косовом’ јер је Србији као чланици УН загарантована неповредивост граница

        ДЕМОКРАТСКА странка Србије поднеће Скупштини Србије Предлог декларације о Косову и Метохији у коме ће затражити нове преговоре под мандатом Савета безбедности УН и поништавање договора о слободи кретања, најавио је председник ДСС Војислав Коштуница.

        „Предложићемо да Скупштина утврди да је неопходно да започну нови преговори у складу са Резолуцијом 1244 и под мандатом Савета безбедности УН“, наводи Коштуница.

        Према његовим речима, нови преговори су неопходни јер је „једностраним и противправним акцијама нелегалних институција Косова, Кфора и Еулекса, од 26. јула и довођењем албанских цариника и полицијаца на Јариње и Брњак, грубо прекршена Резолуција 1244″.

        „Овим једностраним и противправним акцијама прекинут је и обесмишљен дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ“, навео је Коштуница.

        Додао је да ће ДСС предложити да Скупштина Србије стави ван снаге договор о слободи кретања који су постигли представници Владе Србије и, како је навео, „представници нелегалних институција Косова, уз посредовање ЕУ“.

        Коштуница је оценио да се тим договором „крши Устав Србије и Резолуција 1244″, као и да он „подразумева признавање институција непостојеће државе Косово и признавање личних докумената које она издаје“.

        Председник ДСС је навео да се у предлогу декларације те странке „одбацују као противправни захтеви ЕУ да ‘Србија нормализује односе са Косовом у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању’, и да ‘Србија успостави добросуседске односе са Косовом’“.

        „Ови захтеви су противправни јер је Србији као чланици УН загарантована неповредивост њених међународно признатих граница.

        Косово и Метохија је саставни део Србије, а не суседна држава са којом Србија треба да нормализује односе и успостави добросуседску сарадњу“, навео је Коштуница.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари