РАДОВАН ће доказивати да је обарач масакра повукао заробљени муслиман

ПОЧЕЛО ИСПИТИВАЊЕ ГЛАВНОГ ИСТРАЖИТЕЉА

ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ЗА СРЕБРЕНИЦУ ЖАН РЕНЕ РУЕЗА

  • Сведок је „открио“ да су у колони од око 15.000 муслимана, која је покушала да се из Сребренице пробије кроз шуму ка Тузли, „најмање трећину чинили наоружани припадници 28. дивизије Армије БиХ“. На једном од приказаних сателитских снимака (који су тужилаштву доставиле САД), чак се и види масовна предаја муслимана из поменуте колоне

        РУЕЗ: Када је монтирао снимак за емитовање на телевизији, Зоран Петровић Пироћанац је из филма исекао део који је најрелевантнији. Онај део на коме се виде заробљеници у Братунцу, затим људи који седе на тераси у „белој кући“ и најбитније од свега - избрисао је са траке део снимка на којем се види погубљење које је у току када је он пристигао у Кравицу

  • Остаје да видимо како ће Караџић следеће недеље да оспори Руезове тврдње. Он, додуше, ни у једном тренутку није ни тврдио да се у Кравици нису одиграла убиства, већ је оспоравао верзију тужилаштва - како је до њих дошло. Односно, доказивао је да убиство није било хладнокрвно планирано од стране ВРС, већ да је муслимански заробљеник успео да од једног од петорице стражара отме оружје и почне да пуца по њима, на шта су српски војници реаговали   

        Извештава: Марија М. Зарић          

        АКО је после сведочења предходног тужиочевог сведока и постојала шанса да Радован Караџић оспори доказну тежину филма београдског новинара Зорана Петровића-Пироћанца, с озбиром да су кључни кадрови злочина у Кравици 1995. године остали спорни и не приказани, оставивши сумњу да су заправо само део фикције хашког тужилаштва - данашње сведочење хашког истражитеља је ову шансу поприлично пољуљало.

        Мада и даље не постоји снимак самог злочина у Кравици 1995. године, за које хашко тужилаштво тврди да је намерно избрисан, током нешто мање од осам часова (дводневног) главног испитивања главног истражитеља хашког Трибунала за Сребреницу Жан Рене Руеза, пред већем судије О-гон Квона приказивани су снимци и фотографије са локација на којима су, према наводима оптужница, затварани муслимани у околини Сребренице и Братунца, па и прилично шокирујуће фотографије лешева испред стоваришта у Кравици.

        Руез је, објашњавајући процедуру прикупљања података везаних за злочине у Сребреничкој енклави, објаснио да су истражитељи и тужилаштво дошли до својих података кроз разговоре са очевидцима, преживелима и особљем УН, након чега су се упустили у потрагу за доказима који би те исказе поткрепили. Одакле су и потекле фотографије локација стратишта, масовних гробница и затвореничких објеката.

        Судећи према овој истрази, коју је започео у Тузли 20. јула 1995, непосредно пошто се у међународним медијима појавио извештај о нестанку великог броја муслиманских мушкараца, сведок је „открио“ да је колону од око 15.000 муслимана, која је покушала да се из Сребренице пробије кроз шуму ка Тузли, „најмање трећину чинили наоружани припадници 28. дивизије Армије БиХ“, упркос споразуму о демилитаризацији енклаве под заштитом УН. Он, ипак, наглашава да је остатак колоне био цивилно становништво. На једном од приказаних сателитских снимака (који су тужилаштву доставиле САД), чак се и види масовна предаја муслимана из поменуте колоне.

                         Жан Рене Руез

        Сведочивши о колони избеглица који су се упутили ка бази Унпрофора у Поточарима, овај француски полицијски инспектор је изјавио да је део мушкараца кренуо са женама, децом и старцима, али да су их, како се и наводи у оптужници против председника Републике Српске, припадници ВРС 12. и 13. јула 1995. раздвојили и затворили у „белу кућу“. Одатле је српска војска, према његовим речима, заробљене пребацила у Братунац и затворила их на више локација, а касније и ликвидирала.

        У делу испитивања о инциденту у складишту у Кравици, сведок је упитан да објасни шта представља фотографија коју је тужилац Николсон у том тренутку приказао већу.

        - Ово је кадар из снимка филма Зорана Петровића Пироћанца. Један од кадрова које је новинар покушао да прикрије како суд у то не би имао увид. У овом маху он управо пристиже на лице места са пуковником Боровчанином. И како пристиже у тих неколико тренутака траје снимање и потом искључује камеру. Ово је улаз у западну страну складишта. Ту се види један српски војник на десној страни у првом плану, и хрпа лешева набацана испред улаза, оних људи који су по свој прилици покушали да изађу из тог складишта када је почела пуцњава.

        На основу чега сте закључили да су они тако поступили - интересовало је председавајућег судију Квона.

        - Заробљени су били угурани у складиште, а пошто су ови људи поубијани изван њега, једино је објашњење да су покушали да побегну.

        Мислите ли да су врата била отворена?

        - Да, мада ту никада  физички нису ни постојала врата.

        Кажете да је г. Петровић покушао да заташка овај део снимка и да га не покаже МКСЈ. Ради чега износите ову изјаву? - приметио је судија. 

        - Када је монтирао снимак за емитовање на телевизији, он је из филма исекао део који је најрелевантнији. Онај део на коме се виде заробљеници у Братунцу, затим људи који седе на тераси у „белој кући“ и најбитније од свега - избрисао је са траке део снимка на којем се види погубљење које је у току када је он пристигао у Кравицу - тврдио је истражитељ.

        Остаје да видимо како ће оптужени следеће недеље покушати да оспори овај доказ. Караџић, додуше, ни у једном тренутку није ни тврдио да се у Кравици нису одиграла убиства, већ је оспорав верзију тужилаштва - како је до њих дошло. Да ли је убиство било хладнокрвно планирано од стране ВРС, или је муслимански заробљеник успео да од једног од петорице стражара да отме оружје и почео да пуца по њима, на шта су српски војници реаговали.    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари