Лондон се „храбро“ сакрио иза „треће државе“

БРИТАНИЈА НЕ ДА РАТНЕ ДОКУМЕНТЕ КАРАЏИЋУ

  • Документи о којима је реч су високо поверљиви извештаји које је Велика Британија добила од треће државе. Та трећа држава није дала сагласност да документи буду објављени, наведено је у писму британске амбасаде у Холандији
  • Чланови судског већа затражили су да Велика Британија обавести Трибунал о којој трећој земљи је реч и достави опис докумената, како би Караџић могао да поднесе захтев да документе достави та држава, или прихвати британско објашњење

        САРАЈЕВО, (ФоНет) - Велика Британија обавестила је бившег председника Републике Српске (РС) Радована Караџића да му, ради заштите националне безбедности, не може доставити тражену документацију, а судско веће Хашког трибунала је затражило додатно објашњење одлуке, објавио је Дневни аваз.

        Хашки трибунал саопштио је да је Велика Британија 9. новембра Караџићу послала писмо у коме прецизира да седам докумената које је он тражио за потребе своје одбране не могу бити достављени, јер потичу од треће државе, која није именована.

        „Документи о којима је реч су високо поверљиви извештаји које је Велика Британија добила од треће државе. Та трећа држава није дала сагласност да документи буду објављени“, наведено је у писму британске амбасаде у Холандији.

        Чланови судског већа затражили су да Велика Британија обавести Трибунал о којој трећој земљи је реч и достави опис докумената, како би Караџић могао да поднесе захтев да документе достави та држава, или прихвати британско објашњење.

        Караџић је 11. септембра 2009. године затражио да му Британија достави документе, а 14. октобра повукао тај захтев, након што је добио одређену документацију.

        Он је тада, према објашњењу из Трибунала, задржао право да накнадно од Британије затражи друге релевентне документе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари