Караџић затражио да му рок за жалбу буде продужен са 30 на 180 дана

СЛЕДИ СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОЈОЈ ЋЕ ГОВОРИТИ О СВОМ „МЕНТАЛНОМ СТАЊУ И УСЛОВИМА У ЗАТВОРУ“

Др Радован Караџић

        БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић биће у среду, 6. априла, изведен пред судију у Хагу, како би, на статусној конференцији, говорио о свом менталном стању и условима у притвору.

        Караџић, кога је Хашки трибунал неправоснажно осудио на 40 година затвора због геноцида и злочина против човечности над несрбима у БиХ, сам је затражио одржавање статусне конференције.

        Тај захтев усвојио је амерички судија Теодор Мерон, који ће и водити статусну конференцију, али је тему заседања ограничио на ментално стање неправоснажно осуђеног и услове у притвору.

        Мерон је и председник хашког Механизма за међународне трибунале, правног наследника судова за бившу Југославију и Руанду.

        Истовремено, Караџић је данас затражио да му Механизам продужи рок за улагање жалбе на првостепену пресуду са 30 на 180 дана. У поднеску, он је најавио да ће уложити жалбу на свих 10 тачака оптужнице по којим га је расправно веће Трибунала прогласило кривим.

        Тај захтев, Караџић је образложио обимношћу и сложеношћу пресуде, која има 2.605 страница, као и чињеницом да му суд још није одобрио правну помоћ за ангажовање додатних сарадника, поред правног саветника Питера Робинсона (Петер).

        У захтеву, Караџић се позива на одлуке суда да рок за најаву жалбе продужи у ранијим процесима који су били мање обимни и компликовани од његовог.

        Трибунал је Караџића (70) 24. марта осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

        Караџић је пресудом ослобођен кривице по тачки оптужнице за геноцид над Муслиманима и Хрватима у још седам босанских општина.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари